Recordaantal+bezoekers+op+Zwarte+Cross
Persberichten

Recordaantal bezoekers op Zwarte Cross

Op het uitverkochte festival met motorcross, muziek, theater en stunts heerste een even uitbundige als gemoedelijke sfeer. De Zwarte Cross verwelkomde dit jaar een recordaantal van 265.500 bezoekers.

Primeur: donderdag volledige festivaldag 

De Zwarte Cross begon memorabel: de organisatie had tegen ieders verwachting in gehoor gegeven aan een bizarre ‘eis’ op de rider van openingsact Bökkers. Tijdens de show vlogen er vier F16’s over het Hoofdpodium. Om klokslag 20:00 uur vond de Levendenherdenking plaats: het gehele festivalterrein viel vijftig seconden lang stil, om daarna te ontsteken in gigantisch gejuich. Dit met de gedachte: je hoeft niet eerst dood te gaan om herdacht te worden. Aan het einde van de avond wijdde Hans Klok het nieuwe Hoofdpodium in met een spectaculaire show vol rook en vuurwerk, samen met Armin van Buuren en de Syrische operazanger Awn Maarof. 


Circle pit bij Orgel Joke 

Bezoekers werden vier dagen lang getrakteerd op een volvet programma dat zoals vanouds alle kanten op schoot. De levende legendes van Living Colour lieten op vrijdag horen dat hun funkmetal de tand des tijds ruimschoots doorstond. Status Quo op zaterdagavond vormde één van de hoogtepunten: de grijze rockveteranen kregen jong en oud aan het meebrullen met ‘Rockin’ All Over The World’. Orgel Joke ontlokte een heuse circlepit. Op zondagochtend verraste The Maestro & The European Pop Orchestra het publiek met een symfonische versie van ‘Oerend Hard’.  


Geen Zwarte Cross zonder cross  

Een knock-outsysteem gaf iedereen met een crosslicentie de kans om zich te kwalificeren voor de finale van de Zwarte Cross Open op, jawel, de Zwarte Cross. In de koningsklasse 500CC won Micha Boy, de 250CC ging naar Noel Zanocz (Hongarije). Damien Wedage won in de 125CC en in de 50CC ging de grootste eer naar Ken Schlepers. In de 85CC toonde Timo Heuver zich de snelste en de Ladies Cup ging naar grootheid Lotte van Drunen. 


Een wolkbreuk na tropische temperaturen

Met extra drinkwaterpunten en gratis zonnebrandcrème werd gezorgd dat bezoekers hun hoofd koel konden houden bij temperaturen tot wel 31 graden. Op zondag was er toch een behoorlijke wolkbreuk: gewapend met poncho’s bleef een dapper deel van het publiek ook op de onoverdekte podia stoïcijns door dansen.  


Adequaat handelen door bezoekers bij brand

Op de camping brandden drie caravans uit. Dat zijn er drie te veel, maar dat het bij dit aantal is gebleven is vooral te danken aan adequaat handelen van de campingbezoekers. Zij sleurden andere caravans weg en hebben er samen met hulpdiensten en medewerkers van de Zwarte Cross voor gezorgd dat de brand zich niet verder kon verspreiden.


De volgende Zwarte Cross vindt plaats op 17, 18, 19 en 20 juli 2025. 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.