Minder+uitstoot+door+duurzame+gerechtkeuzes+Vierdaagsefeesten
Persberichten

Minder uitstoot door duurzame gerechtkeuzes Vierdaagsefeesten

Bekers terugbrengen naar de bar, afval in de juiste afvalbakken werpen en met de benenwagen, fiets, deelvervoer of OV naar de stad komen. Naast feesten dragen bezoekers van de Vierdaagsefeesten actief bij aan een duurzamer evenement en in de komende editie komt hier nog meer nadruk op. Vierdaagsefeesten stimuleert haar bezoekers namelijk te kiezen voor een gerecht met een lagere CO2-voetafdruk door bij een groot aantal foodstands de CO2-voetafdrukken van gerechten inzichtelijk te maken.

Uiteindelijk is het doel van de Vierdaagsefeesten om de ecologische voetafdruk rondom de foodstands te verminderen. In 2023 startte Vierdaagsefeesten een samenwerking met Klimato, een platform dat de uitstoot van gerechten berekent. Ook komende editie hebben een groot aantal foodstands hun uitstoot van de gerechten berekent met behulp van de Klimato-tool. Net als vorig jaar mede mogelijk gemaakt door Rabobank, die zich sterk maakt voor het verduurzamen van de voedselketen.

Inzicht CO2-uitstoot door CO2-labels
Voedsel is verantwoordelijk voor 34% van de mondiale uitstoot. Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft een voedselvoetafdruk van zo’n 25%. Door de CO2-uitstoot tijdens de Vierdaagsefeesten per gerecht in kaart te brengen, zien bezoekers direct hoe hun keuzes bijdragen aan deze voetafdruk. Tijdens Vierdaagsefeesten 2023 werd voor het eerst bij een kwart van de foodstands de CO2-uitstoot per gerecht getoond middels speciale CO2-labels. Deze labels beoordelen de uitstoot bij het produceren van ingrediënten, of ze biologisch geteeld zijn, de afgelegde reisafstand en het gewicht van het gerecht. Middels scores van A t/m E wordt aangegeven of een gerecht een lage, gemiddelde of hoge uitstoot heeft.

Foodaanbod in de Vierdaagsefeesten-app
Een groot deel van de foodstands is nu ook te vinden in de Vierdaagsefeesten-app. Bezoekers kunnen filteren op type gerecht, zoals broodjes en wraps, friet en snacks of zoete gerechten, en op keuken, zoals Italiaans of Aziatisch. Daarnaast kan men aangeven of ze op zoek zijn naar vega-/ vegan gerechten of glutenvrij. De stands die hun footprint in kaart hebben gebracht, zijn te vinden met de filter ‘CO2 footprint’. De foodstands die meedoen aan het Klimato-project vinden bezoekers tijdens Vierdaagsefeesten van 13 t/m 19 juli terug op onder andere Smaakmarkt, Valkhof Festival en Kelfkensbos Festival.

Als alle bezoekers tijdens de Vierdaagsefeesten slechts één keer een gerecht met een lage in plaats van een hoge impact zouden kiezen, scheelt dat al snel zo’n 454.456 kilo CO2e. Dat is evenveel als de gemiddelde, jaarlijkse uitstoot van 24 gezinnen of 229 keer met het vliegtuig heen en weer van Amsterdam naar Tokio.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.