Overheid+wil+striktere+decibel%2Dregelgeving+en+geluidsnorm+voor+evenementen
Nieuws

Overheid wil striktere decibel-regelgeving en geluidsnorm voor evenementen

De afgelopen weken was het vol in het nieuws: (blijvende) gehoorschade door blootstelling aan te veel decibels. Daarbij werden onder meer festivals en evenementen genoemd. Wat is er aan de hand? Wat zijn de regels en wetten en hoe zit dat eigenlijk met zakelijke evenementen?

Wat is er aan de hand met decibels op festivals?

Festivals, muziekevenementen en bijvoorbeeld clubs, wie er wel eens geweest is, weet het: harde muziek. Dat is altijd al zo, maar de afgelopen jaren lijkt het wel of er steeds meer jongeren zijn met lawaaidoofheid, tinnitus (oorsuizen) en andere vormen van gehoorschade.

Fragment uit een artikel in het AD.nl:

,,Bij acute klachten is het vaak het gevolg van een event met luide muziek of van een harde vuurwerkknal”, zegt Louise Straatman, voorzitter van de preventiecommissie van de KNO-vereniging. De koninklijk onderscheiden audioloog Jan de Laat spreekt van een zorgwekkende trend. ,,Mensen met tinnitus zagen we vijftien jaar geleden echt een stuk minder. Dit is zeker iets van de laatste tijd.”

 

Bij welk aantal decibels kan er gehoorschade optreden?

Volgens het expertisecentrum Veiligheid.nl kunnen geluiden vanaf 80 decibel schadelijk zijn, denk bijvoorbeeld aan een drukke weg met auto’s of een drukke kroeg. "Geluiden van 120 decibel, zoals zwaar onweer of het afvuren van een geweer, kunnen je gehoor direct beschadigen." 

Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn, hangt af van hoe vaak en hoe lang je ernaar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) ‘veilig’ horen. Elke 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluid, waardoor 83 decibel nog maar 4 uur per dag (of 20 uur per week) veilig is. En 86 decibel nog maar 2 uur per dag (of 10 uur per week). Geluid van 103 decibel kan je gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen.


Hoe zit dit dan op festivals en muziekevenementen?

De Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) stelde de maximale decibels eerder al op 103, maar noemt het logisch dat op festivals en muziekevenementen het geluid hard staat. "Logisch, want een concert op fluistertoon is voor veel bezoekers niet acceptabel. Muziek moet je ook kunnen voelen. Dat is de ene kant van het verhaal. Dit is de andere: het gemiddelde rockconcert doet pakweg 100, 110 decibel en is daarmee vergelijkbaar met de herrie van een straaljager of een heimachine. En dat anderhalf uur lang. Er zijn dus ook risico?s aan verbonden.
De Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) en de Vereniging Van Evenementenmakers (VVEM) hebben daarom met de Nationale Hoorstichting afgesproken om maatregelen te nemen op muzieklocaties. De grens wordt gesteld op 103 decibel. Het is een afspraak die de concertzalen en festivals zelf maken, nog voordat er een wet op tafel ligt die de norm verplicht stelt.

Nu is er ophef, wat speelt er en wat gaat er gebeuren?

De afspraak dat de muziek op evenementen niet boven de 103 decibel uitkomt, is slechts een afspraak en dus vrijblijvend. Geen wet of regelgeving. Dat geldt wel voor geluidsoverlast, wat vastgelegd is in evenementenvergunningen. Diverse partijen in de Tweede Kamer willen daar nu verandering in: zij hebben kamervragen gesteld om dit wettelijk te gaan regelen. Staatssecretaris Van Ooijen wacht met een besluit hierover op de uitkomsten van het onderzoek en advies van de Gezondheidsraad.

 

Is dit ook een onderwerp op zakelijke evenementen?
Over het algemeen is de decibelproblematiek echt iets voor de publieksevenementen en fesitvalsector. Zakelijke events, live communicatie en experience marketing 'zingen in vrijwel alle gevallen een toontje lager'. Toch heeft onze branche ook bedrijfsfeesten en gelden de regels die horen bij de vergunning van een locatie, of in het geval van een outdoor event de regelgeving voor buiten evenementen. 

Een van onze vaste audiovisuele experts laat weten:

"Mijn ervaring was/is dat bij een bedrijfsevent de opdrachtgever altijd wel vinger aan de pols houdt. Niet op basis van Decibels maar op gevoel. Er zijn bands die een maximaal aantal Db's 'eisen' in hun rider. Openbare indoor events hebben-dacht ik- ook gewoon te maken met richtlijnen van bijvoorbeeld gemeente en vergunningverstrekker. Hangt af van de locatie bijvoorbeeld. Ik weet van locaties waar een max geldt van 100 Db omdat het bijvoorbeeld in de buurt van woningen ligt."

Henk Kronenberg van de Dutch Venue Association vult aan: "Afhankelijk van wat er in de exploitatie vergunning is overeengekomen. Dus dat kan per locatie verschillen."

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.