Nog strengere lockdown, maatregelen op een rij. UPDATE: test events opgepakt vanaf februari
EventBranche.nl zette LIVE puntsgewijs de maatregelen op een rij. UPDATE: minister De Jonge kondigt tijdens de persconferentie nieuwe richtdatum Fieldlab Evenementen aan: 'Vanaf half februari gaan we uitzoeken wat daar mogelijk is. Bijvoorbeeld in de theaters en bij sportwedstrijden.'
Met betrekking tot de voor de eventbranche zo belangrijke test evenementen, geeft Rijksoverheid.nl nog wat extra uitleg, overigens daar zonder tijdsaanduiding:
Het kabinet heeft bovendien ingestemd met de organisatie van fieldlabs. Dat zijn praktijktesten om inzicht en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen. Bij onder andere twee voetbalwedstrijden, een cabaretvoorstelling, een zakelijk congres en twee concerten wordt getest wat er gebeurt als één of meerdere basismaatregelen worden losgelaten. Zodat we zicht krijgen op mogelijkheden om mensen veilig en verantwoord evenementen te laten bezoeken in de toekomst.
Pieter Lubberts, programmamanager Fieldlab Evenementen, reageerde direct via LinkedIn en NU.nl:
“Dit is goed nieuws. We staan aan de vooravond van de vier eerste praktijktesten en bovendien in de startblokken voor de andere events, zowel indoor als outdoor. We verwachten dat we in de tweede helft van februari alle events kunnen houden. Hiermee laten we eens te meer zien dat we als Nederland wereldwijd het voortouw nemen in de evenementenbranche.”
Hieronder de belangrijkste aanscherpingen van de lockdown:
Avondklok:
- Voorstel voor avondklok vanaf zaterdag of zondag: paar dagen na het kamerdebat (waarschijnlijk morgen), want toestemming is nodig van kamer, bedat volgt
- Van 20.30 tot 04.30 in de ochtend. Het is verboden om op straat te zijn, behalve de uitzonderingen.
- De avondklok geldt voor iedereen: jong en oud. Uitzonderingen zijn er, maar je hebt een verklaring nodig, anders bega je een misdrijf.
- Uitzondering voor hulpverleners, zij die per se aan het werk moeten en mantelzorgers. Ook de hond uitlaten mag. De uitzonderingen op een rij van Rijksoverheid.nl:
alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit is uitsluitend toegestaan:
In geval van een calamiteit;
Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
Als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
Als u een aangelijnde hond uitlaat. Dit doet u in uw eentje.
Rijksoverheid.nl duidt deze maatregel:
De avondklok is een zware maatregel. Maar het helpt om de verspreiding van het virus verder af te remmen. Uit onderzoek in het buitenland blijkt dat een avondklok kan leiden tot een vermindering van 8% en 13% van de R-waarde, zo geeft het Outbreak Management Team (OMT) aan. De avondklok geldt in principe tot ten minste 10 februari, 04:30 uur. Zie ook www.rijksoverheid.nl/avondklok
Levensmiddelen:
- De supermarkt en andere levensmiddelen winkels moeten eerder sluiten. 'Oproep: doe in de ochtend boodschappen'
Thuisbezoek naar 1 persoon:
- Doel avondklok: minder groepsvorming, minder reisbewegigingen en minder thuisbezoek
- Daarom ook advies bezoek thuis: van 2 personen terug naar 1 persoon van 13 jaar of ouder.
- Uitzondering mantelzorgers
Befrafenis/crematie: - Begrafenis/crematies van 100 naar 50, geldt vanaf 25 januari
Reizen/reisverbod: - Moeten maximale doen om virusvarianten buiten de deur te houden.
- Naast PCR test, moet ook voor vertrek een sneltest gedaan worden.
- Daarnaast komt quarantaine plicht van 10 dagen voor iedereen die Nederland in reist. Behoeft wetswijziging
- Vanaf as zaterdag vliegverbod: UK, Zuid Afrika en alle landen Zuid Amerika
- Uitzonderingen: vracht, medisch, repatrillering. Zakelijk vervalt.
'We moeten deze donkere weken door. Een belletje, een kaartje, een klein gebaar. Vraag je jezelf af hoe je een ander kunt helpen, kijk dan op eenkleingebaar.nu'
Blijf thuis, werk thuis en ontmoet zo min mogelijk anderen
Het doel van de lockdown is om zo min mogelijk contacten te hebben. Want hoe minder contacten, hoe minder besmettingen. Thuisblijven is de beste manier om contacten te beperken. Ga alleen naar buiten voor bijvoorbeeld boodschappen, (medische) zorg voor jezelf, voor anderen of voor dieren, een frisse neus en onderwijs of werk als dat echt niet thuis kan.
Contacten beperken betekent ook niet te vaak anderen ontmoeten. Houd contact met anderen via de telefoon of videocall. Als je toch bezoek ontvangt, adviseert het kabinet dringend om per dag maximaal één gast van 13 jaar of ouder te ontvangen. Ga ook niet vaker dan één keer per dag ergens op bezoek. Deze maatregelen helpen om de virusverspreiding tegen te gaan. Maar minder mensen ontmoeten is natuurlijk zwaar, voor iedereen. Let daarom extra op mensen om je heen, zeker op mensen die ziek zijn, eenzaam zijn of psychische klachten hebben.
In principe werkt iedereen thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen. Dat betekent: een buschauffeur gaat naar zijn werk, een kantoormedewerker werkt volledig thuis. De situatie van nu is zeer zorgelijk. Houd daarom bestaande afspraken over naar het werk komen opnieuw tegen het licht. Naar kantoor komen voor het sociale aspect, voor vergaderingen of om een dag van thuis weg te zijn kan nu even niet. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken dat ook daadwerkelijk doen. Werknemers die gevraagd worden naar het werk te komen terwijl dat niet nodig is, kunnen daar het gesprek over aangaan met hun werkgever.