Buitenplaats Kameryck: 'Terugkeer naar de oude situatie’
Stel – je hebt grootse plannen. Je investeert met een rotsvast vertrouwen in de toekomst. Jouw concept is uniek en de tijd is er rijp voor. Na diverse ups en downs en slapeloze nachten nadert het moment van de oplevering. En dan breekt de pleuris uit in de vorm van COVID-19. Alles stond klaar voor de start, maar de zaak gaat voor onbepaalde tijd op slot. En dan? Wat doe je dan?
Birgit van der Woning is commercieel manager bij Buitenplaats Kameryck, midden in het Groene Hart in Kamerik vlakbij bij Woerden. “Direct na de lockdown waren de gevolgen lastig in te schatten. We hadden nog de hoop dat het met een paar weken wel voorbij zou zijn’’, kijkt ze terug op het begin van de pandemie. “Die eerste weken hebben we allerlei klusjes gedaan en was het geen probleem de positiviteit vast te houden. En dan komt langzaam maar zeker het besef, dat het langer gaat duren en dat de impact en gevolgen drastisch zullen zijn.”
Van de hemel naar de hel
Weinig blijft Buitenplaats Kameryck in 2020 bespaard. Het bedrijf valt stil, de agenda raakt leeg en tot overmaat van ramp overlijdt Hans Voorn, initiatiefnemer van Kameryck. Als Birgit vertelt over deze periode, spreekt haar lichaamstaal boekdelen. Van de hemel naar de hel is een omschrijving die gevoelsmatig uitstekend past bij deze periode. Van de hectiek van alledag beland je in een periode waarin de mail mondjesmaat binnendruppelt en de telefoon zwijgt.
Ondanks een periode waarin de deuren weer open mogen blijft de pandemie voelbaar. Ook als de gasten weer voorzichtig op anderhalve meter genieten op de Buitenplaats, zorgt corona voor een ietwat surrealistisch gevoel. Als in oktober een tweede lockdown een feit wordt, dringt de ernst van de situatie pas echt door. “Wat doe je als al het achterstallige werk al lang en breed is weggewerkt en iedereen de vrije uren heeft opgesoupeerd? Dat was wel het moment dat er echt een gevoel van leegte opkwam en we dachten ‘Wat nu?!“
“We hebben geprobeerd zoveel mogelijk dingen te doen. We zijn blijven investeren in onze relaties. Dat kost geld in een periode waarin er geen geld is, omdat er geen omzet gedraaid wordt. Toch is het belangrijk in contact te blijven. We zijn gaan bezorgen, hebben een webshop opgezet en we hebben stamppotten en oliebollen verkocht. Het met je team bezig zijn is daarbij belangrijker dan de omzet die je haalt, want dat was een druppel op een gloeiende plaat.”
Keerpunt
Vanaf het moment dat de zaak stil lag, zei iedereen tegen elkaar. “We moeten er voor zorgen dat we er straks klaar voor zijn als het weer komt. Probleem is alleen dat je niet weet wanneer dat moment is en dat je na zo’n bizarre periode met geen mogelijkheid kunt inschatten wat je nu daadwerkelijk moet verwachten.”
Misschien wel tegen beter weten in werd – ook in Kamerik – gehoopt dat de horeca weer geopend zou worden voor de feestdagen. Dat gebeurde niet en dus werd er wederom geïmproviseerd binnen de regels. Met de komst van de lente, kwamen ook de figuurlijke eerste zonnestralen door het wolkendek en kon er eindelijk weer geld worden verdiend. “Heerlijk om al die gasten weer over ons terrein te zien lopen.”
De datum 25 september 2021 is een keerpunt. De persconferentie die op deze dag werd gegeven, zorgde ervoor dat de reserveringen en de boekingen weer echt op gang kwamen. “Juli en augustus waren al druk, maar dit was wel het moment waarop we hadden gewacht. In de donkerste dagen van de pandemie kwamen er nauwelijks mailtjes binnen. Na die 25ste kregen we soms meer dan 60 aanvragen per dag. Vanaf dat moment was het weer alle zeilen bijzetten. Gelukkig hebben we weinig verloop in ons team gehad. Hierdoor konden we die omschakeling snel maken.”
De vreugde was van korte duur. Het virus stak, weliswaar in een nieuwe variant, de kop weer op en de overheid besloot deze keer voor een rigoureuze aanpak. “Dan ga je weer de winter in, richting de feestdagen. Dit jaar met nog minder hoop dan vorig jaar. We hebben gedaan wat we konden, maar ergens houdt het gewoon op.”
En dan is de dag waar iedereen zo lang naar heeft uitgekeken. Vrijdag 25 februari 2022, de dag waarop bijna alle maatregelen in de ijskast gingen. “De boekingen stroomden gelijk weer binnen. Binnen de kortste keren was de agenda tot de zomervakantie goed gevuld. En ook daarna. Er is al volop geboekt voor de tweede helft van het jaar, waarbij soms nog wat terughoudendheid is voor het geval dat. De annuleringsvoorwaarden in verband met corona zijn zo soepel, dat zowel het grote als kleine bedrijven het aandurven.”
‘We zien toch vooral een terugkeer naar de oude situatie’
Nu het weer leeft en bruist bij Buitenplaats Kameryck keert ook de lach op de gezichten terug. “Ons vak is mensen blij maken. Als je nu gezelschappen met activiteiten op ons terrein bezig ziet, nadat het evenement al drie keer is verplaatst, dan zeg je echt wel even ‘yes!’ met elkaar. Datzelfde geldt als er weer boekingen binnenkomen van 100 tot 500 personen. Dan kunnen we weer laten zien waar we in uitblinken.”
Buitenplaats Kameryck ligt middenin het Groene Hart. De locatie biedt alle horeca-faciliteiten en is bovendien een speelplaats, waar je letterlijk kunt bruggen bouwen, een van de meest populaire activiteiten op teambuildingsgebied.
Ouderwets aan de borrel
Ziet Birgit ook hier veranderingen in vergelijking tot de periode voor corona? “Wij zien vooral een terugkeer naar de oude situatie. Mensen willen met elkaar activiteiten doen met daarbij een hapje en een drankje. Die activiteit hoeft niet per se een uitgebreide buitenactiviteit te zijn. Het kan ook een eenvoudige pubquiz zijn. Gewoon even iets samen doen, voordat je lekker gaat borrelen of dineren. Na maandenlang van Zoomen en Teams-meetings wordt er ook opvallend vaak aandacht besteed aan missies en strategische doelen. Geen ellenlange verhalen maar wel even een momentje om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. En dan lekker ouderwets aan de borrel.”
Blije gasten, leven in de brouwerij … het geeft team Kameryck energie als vanouds. Als Birgit ons meeneemt vanuit de corona-ellende naar de actuele situatie gaan de schouders naar achteren, het hoofd gaat omhoog en de lichtjes in haar ogen ontbranden. “We kunnen weer! En dat zien we ook bij onze klanten. De coronaperiode mag dan een litteken achterlaten, dankzij onze veerkracht komen we sterker terug dan ooit tevoren.”