BEA+World+2023%3A+veel+evenementen+met+onmogelijke+opdrachten+en+de+mens+centraal
Nieuws

BEA World 2023: veel evenementen met onmogelijke opdrachten en de mens centraal

Een event van 5 miljoen en zelfs meer budget, met een leadtime van 3,5 week. Een evenement voor een bedrijf dat in corona bijna failliet ging. Een live moment voor een bedrijf waar uit intern onderzoek bleek dat de bedrijfsvisie niet goed geland was. Als er al een rode draad was in de finalisten van de Best Event Awards 2023 dan was het wel de lastige situaties waar vaak de mooiste events uit ontstaan. Met steeds meer de mens centraal.

Dat laatste, de mens centraal, klinkt misschien als een dooddoenertje, maar dat is het toch zeker niet. Want naast events die om hun complexiteit met soms enorme budgetten, prachtig zijn om te zien, waren er ook veel cases waar innovatie, nieuwe tools, AI, VR, videomapping of andere technologie een hoofdrol speelden. Als tegenhanger waren er dus mens-centraal-cases. Een event waar daklozen hun verhaal deden, de hoofdrolspeler waren en tot een prachtige art gallery kwamen, een event waar een telecombedrijf in de Oekraine met het management dagen lang samenwoonde met hun klanten in de zwaarstgetroffen gebieden, een event waar de niet goed gelande strategie in een bottom up event wel beklijfde, in al die cases was het de mens eerst. En dat is toch wel de basis van ons vak.

Natuurlijk waren er ook prachtige innovatieve oplossingen, maar dit jaar vooral veel events die de conceptmatige en trajectmatige uitdagingen perfect invulden. Met een aardig contingent Nederlanders in het futuristische en bombastische Auditorium Parco della Musica Ennio Morricone in Rome gingen we op zoek naar de gemene deler:


Willem Treep van The Food Line-Up kwam naar Rome om inspiratie op te doen. Het cateringlabel verbaasde zich over de categorie duurzaamheid: “Die projecten waren wel erg dun. Een groot event dat volledig uitpakte en dan op het gebied van duurzaamheid bomen planten noemde als duurzaam…nee, dat is niet wat wij onder duurzaamheid verstaan.” Zijn collega Anouk Meijer zag veel videomapping in de projecten: “Ook heel veel events bij en rondom de WK voetbal 2022 in Qatar. Daar lijken de budgetten soms ongelimiteerd. Maar tussen de vele finalisten zitten ook de echte parels.” Die mening werd gedeeld door Jorryt van der Haar van D&B Eventmarketing.

Maarten Schram van IDEA zat als jurylid op de eerste rij. “Je ziet bij heel veel evenementen dat het over meer gaat dan een product, een merk of de organisatie die het evenement organiseert. Het gaat vaak over purpose.”

Sjoerd Weikamp van mediapartner EventBranche.nl volgde vooral de Nederlandse cases en rende van zaal naar zaal. “Wink was met liefst 5 presentaties de meest geziene finalist. Daar zit dan ook vaak een super creatief idee achter. Wat van de Nederlandse cases is blijven hangen? Dan pik ik van Wink toch de Feelgood Vuurwerk case. Samen met een groot aantal partners werd AR-vuurwerk gecreëerd, als alternatief voor het geld slurpende en vervuilende consumentenvuurwerk, om geld in te zamelen voor de Sheltersuit Foundation en wel voor een concreet product dat fungeert als een gecombineerde jas en slaapzak. Rondom het project ontstond een complete movement:

Feelgood Vuurwerk | Case film from WINK on Vimeo.

 

D&B Eventmarketing verdedigde in Rome, naast een prachtige case voor vaste opdrachtgever Lely, ook de Amsterdam City Swim, waarmee 1.7 miljoen euro werd ingezameld voor onderzoek naar ALS. In een prachtig, open en zelfs emotioneel betoog lieten Pieter-Bas Boertje en Jorryt van der Haar zien hoe je als bureau bij dergelijke charity events het verschil kunt maken:

Partnerbureau FX Agency kwam ook met twee events op de bühne voor de grote overwegend corporate jury van de Best Event Awards World. Naast een krachtig evenement voor Friesland Campina was daar ook het Top Employers Certification Celebration 2023 eventprogramma. “In 2021 en 2022 zetten we de nieuwe standaard voor de jaarlijkse Certification Celebration met een volledig virtuele productie. Voor 2023 ging FX Agency met een nieuwe strategie en concept terug naar de menselijke kern, met te gek event in de Rode Hoed en een lange termijn campagne-aanpak.” Met als aftrap een wereldwijd online late night talkshow event, gevolgd door een communicatiecampagne met een online activatieplatform, een toolkit en 14 in person events over de hele wereld, ontstond een trajectmatig multimediaal concept dat tot indrukwekkende cijfers leidde:

FX Agency - Top Employers Institute 2023 from FX Agency on Vimeo.

 

Ook XSAGA bereikte de finale en wel met de al eerder met een Gouden Giraffe onderscheiden case voor Leiden European City of Science 2022. Dat jaarlange evenemententraject was een wetenschapsfestival van 365 dagen, boordevol activiteiten, workshops, excursies, tentoonstellingen, congressen en evenementen; voor iedereen met een nieuwsgierige geest. Met een programma van 365 dagen, variërend van kleine live events tot hybride congressen voor meer dan 3000 deelnemers, dat tijdens de lockdown in januari 2022 begon en daarna zo snel en optimaal mogelijk gebruik maakte van mogelijkheden voor live events, bood Leiden European City of Science 2022 een indrukwekkende mix van live, online en hybride events. Wetenschap werd zo een jaar lang verweven met het dagelijks leven.

Tot slot haalde ook The Oval Office de finale van BEA World. Het event dat zij organiseerden voor bol. (destijds nog bol.com) bleek een schot in de roos voor een lastige uitdaging. Eerder publiceerde EventBranche.nl al een interview met het team van BOL. over hoe het event moest zorgen voor een betere verbinding van alle bol.-collega’s met de strategie van het bedrijf:

“Uit onderzoek bleek dat er nog wat te winnen viel. Het huis van bol.com is gebouwd op drie pijlers: Purpose, Strategie en Cultuur. De directie wilde de strategie graag tastbaar maken en de kansen voor medewerkers duidelijk maken. Conversaties op gang brengen en bol.com’ers betrekken bij de inhoud om zich geïnspireerd en trots te voelen om bij bol.com te werken. De vraag was alleen hoe? Daar is het idee voor de Strategy Day geboren. Deze allesomvattende dag – half april - werd voorafgegaan door themaweken op de bol.com Campus rond Purpose en Culture."

>> Lees hier meer over de case van bol. en The Oval Office

Vanavond 24 november worden de winnaars in alle categorieën bekendgemaakt.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.