Analyse%3A+Doorberekenen+stijgende+prijzen+geen+probleem
Nieuws

Analyse: Doorberekenen stijgende prijzen geen probleem

Alles is een flink stuk duurder geworden het afgelopen jaar. Food, hout, staal, energie de prijsverhogingen ten opzichte van vorig jaar lopen op tot soms tientallen procenten. Als je niet oppast slaan deze prijsexplosies een gat in je marges. Je moet de prijsverhogingen doorberekenen aan je klanten en dat gebeurt ook. Opvallend is dat dat ook zonder problemen kan tot nu toe. Maar hoe lang nog?

De inflatie is out of control. Het CBS berekende dat we in april te maken hadden met een inflatie van 9,6%. In mei is deze iets gedaald tot 8,8%. Oorzaken van deze gierende inflatie zijn onder meer haperingen in de supply chain, de oorlog in Oekraine, maar bovenal de enorme hoeveelheid geld die de centrale overheden de laatste jaren in het systeem hebben gepompt. Het inflatiespook is los en het zal nog wel even duren voordat die geest weer terug in de fles is.

Prijsverhogingen

Uiteraard zijn in onze branche de prijsstijgingen voelbaar. Brandstofkosten, energiekosten, food. Alles is schrikbarend duurder geworden. Desondanks gaat de business gewoon door. Sterker nog, de branche is drukker dan ooit. Agenda's stromen nog steeds vol. Opdrachtgevers hebben twee jaar lang op hun handen gezeten. Vooralsnog is er budget genoeg. Daardoor is er op dit moment zelfs schaarste en dus worden de prijsverhogingen klakkeloos geaccepteerd. Want tja, die inflatie, daar kun je weinig aan doen.

Een sprekend praktijkvoorbeeld is het doorberekenen van de gestegen energiekosten. Bij de meeste venues wordt de verhoging 'onzichtbaar' meegenomen in de offerte. Er is ook een venue die een energietoeslag opneemt in de offertes. De toeslag wordt berekend door de extra kosten van de venue te delen door het aantal bezoekers dat de locatie op jaarbasis verwelkomt. Een rekenmethode die prima uit te leggen is. Duidelijk en transparant.

Korte keten

De prijsstijgingen hebben ook onverwachte bijwerkingen. Tijdens The Next Event - Food for Thought vertelde Pieter Vink van de Neder Groep dat de gestegen energieprijzen een zegen zijn voor de korte keten in ons land. "Voedsel halen uit de directe omgeving kon tot voor kort niet concurreren met goedkoop geproduceerd voedsel uit het buitenland. Door de gestegen kosten zie je dat de korte keten nu wel uitstekend kan concurreren en nu vaak zelfs al voordeliger is."

Veel consumenten zijn nog altijd bezig met een inhaalslag na corona. Cafe's en restaurants zien de omzetten maand na maand stijgen. Hoe lang gaat dat nog door, want een steeds groter wordende groep mensen stelt de grote aankopen uit en houdt wat meer de hand op de knip. De winsten van bedrijven houden nog stand, maar ook daar ontstaan nu toch wel wat scheurtjes. 

Uitpuilende agenda

De agenda's van de meeste bedrijven in de eventbranche puilen tot ver na de zomervakantie uit. Als het najaar vordert zie je de terughoudendheid in verband met corona weer de kop opsteken. Inmiddels zijn de annuleringsvoorwaarden aangepast, zodat veel opdrachtgevers hun boekingen - ook al voor eindejaarsfeesten - toch durven door te zetten. Het is op dit moment alle zeilen bijzetten en er kan eindelijk weer serieus geld worden verdiend.

Op korte termijn ziet de wereld voor de eventbranche er rooskleurig uit. Dat wil iedereen natuurlijk zo lang mogelijk vasthouden. Om dat te kunnen, hebben we wel een flink portie goed nieuws nodig. Bijvoorbeeld een einde aan de oorlog of een sterk teruglopende inflatie. Niks is zo lastig als de toekomst voorspellen. Vooralsnog is het credo 'carpe diem' en zorgen dat de reserves weer worden aangevuld.

 

 

 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.