Toegankelijke Sinterklaasintocht in Zwolle zet de toon voor inclusieve evenementen
De Sinterklaasintocht in Zwolle heeft dit jaar op indrukwekkende wijze laten zien hoe een evenement toegankelijk kan worden gemaakt voor iedereen. Dankzij de inspanningen van de gemeente en Stichting Toegankelijk Zwolle konden 26 kinderen met een fysieke, visuele, auditieve of cognitieve beperking op een gelijkwaardige manier genieten van het feest. Een opvallend initiatief was het gebruik van de door Marianne Dijkshoorn van Welkom Toegankelijkheid & Evenementen, ontwikkelde rolstoelmatten. Hiermee was er een gereserveerde plek voor deze kinderen waardoor ze een gelijkwaardige beleving kregen. De aanwezigheid van een Piet in een rolstoel maakte de boodschap van inclusie compleet.
‘Wat mooi om te zien hoe toegankelijkheid hier onderdeel van het evenement is geworden’, laat Marianne van Welkom Toegankelijkheid en Evenementen weten. ‘De Piet in de rolstoel maakt het inclusieplaatje compleet.’ Haar LinkedIn-post over de intocht is inmiddels viraal gegaan en zet andere gemeenten aan het denken, zoals te lezen in de comments onder de post.
Inclusieve voorzieningen speelden cruciale rol
‘In 2023 gaf ik een lezing aan de Gemeente Zwolle, en Toegankelijk Zwolle bestelde rolstoelmatten via mij. Dit leidde tot een prachtig resultaat, zoals te zien is op de bijgevoegde foto.’ Daarnaast zorgde Toegankelijk Zwolle voor extra inclusieve voorzieningen die een cruciale rol speelden in deze succesvolle Sinterklaasintocht.
Gebarenpiet
Zo waren er toegankelijke toiletten met verzorgingsmogelijkheden, gerichte plekken (aangegeven met de rolstoelmatten) bij het podium voor kinderen met een beperking en hun begeleiders en werd er een gebarenpiet ingezet, die dove en slechthorende kinderen actief bij de viering betrok.
Toegankelijke publieksevenementen haalbaar
Zwolle bewijst dat volledig toegankelijke publieksevenementen haalbaar zijn. Samen met Veghel is het een van de weinige steden in Nederland die dit jaar zo’n inclusieve Sinterklaasviering organiseerden. Dit benadrukt niet alleen de mogelijkheden, maar ook de noodzaak om toegankelijkheid structureel te omarmen binnen de evenementenbranche.
‘De intocht in Zwolle dient als inspirerend voorbeeld en oproep aan andere gemeenten om toegankelijkheid bij evenementen serieus te nemen’, aldus Marianne. Welke gemeente volgt?