Arnhemse+evacu%C3%A9s+in+het+Openluchtmuseum
Persberichten

Arnhemse evacués in het Openluchtmuseum

Tussen 18 oktober en 3 november kan de bezoeker, zodra het donker is, in het Nederlands Openluchtmuseum een historisch verhaal beleven. Spectaculaire lichtprojecties, geluidseffecten, stemmen en verlichte bomen en paden nemen de bezoeker mee naar het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen honderden Arnhemmers gedwongen in het Openluchtmuseum moesten verblijven. Zo’n 40 historische gebouwen en objecten tonen via ledverlichting de geïllustreerde herinneringen van een oud-bewoner uit die bewogen tijd.

Tijdens de beroemde Slag om Arnhem, in de herfst van 1944, werd een groot deel van de stad Arnhem op last van de Duitse bezetter ontruimd. De bewoners moesten binnen 48 uur hun huizen verlaten en trokken Nederland in. Ongeveer 600 mensen kozen ervoor om dichter bij huis te blijven en verhuisden naar de historische gebouwen van het Openluchtmuseum, waar al gauw een tijdelijk dorp ontstond. Het museum was ‘gesloten wegens bewoning’ en kreeg allerlei provisorische voorzieningen, waaronder een bakkerij, centrale keuken en ziekenzaaltje. 

Wandeltocht met storytelling 
Tijdens de wandeltocht van 1,5 kilometer vertelt een oud-bewoner van het Openluchtmuseum zijn verhaal. Hoe woonden de geëvacueerde Arnhemmers? Waar haalden ze het schaarse eten vandaan? Moesten ze werken? Hoe gingen kinderen naar school? De bezoeker wordt verrast door geluidseffecten, prachtige illustraties en de verlichte natuur van het park van het Openluchtmuseum. 

Alleen toegang met van te voren gereserveerd ticket
 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.