Alles+wat+je+moet+weten+over+een+recyclebaar+bekersysteem+op+evenementen
Persberichten

Alles wat je moet weten over een recyclebaar bekersysteem op evenementen

Een circulair of afvalvrij bekersysteem voor evenementen kent 2 varianten: herbruikbaar of recyclebaar. In dit artikel geeft Plastic Promise praktische handvatten en deelt beschikbare oplossingen om een recyclebare beker hoogwaardig (ofwel circulair) te kunnen recyclen.

Beker keuze

Allereerst is het van belang om een beker van hoogwaardig recyclebaar materiaal te kiezen. Op dit moment is PET het enige materiaal dat gerecycled kan worden tot nieuwe bekers of andere verpakkingen die geschikt zijn voor eten en drinken. Kies je voor bekers van r(ecycled)PET, dan verlaag je de impact op het milieu aan de inkoopkant. De meeste drankmerken/-leveranciers, waaronder AB Inbev, Bavaria, Coca-Cola, Grolsch, Heineken en Vrumona hebben een rPET beker in het assortiment, vraag bij hen naar de mogelijkheden. 

Schone monostroom PET

Het onderzoek naar de milieu-impact van herbruikbare en recyclebare bekersystemen dat we in 2020 publiceerden laat zien dat er een aantal factoren van invloed zijn op de milieu impact. Zo speelt het recyclingpercentage een grote rol. Vanaf 1 juli 2021 worden de meeste PET flessen via het nieuwe statiegeldsysteem hoogwaardig gerecycled. Maar wat doe je met de recyclebare bekers? Hoogwaardige recycling is alleen mogelijk als de bekers zonder vervuiling bij het recyclingbedrijf worden aangeleverd. Dit noem je een schone monostroom. Er mogen geen andere soorten plastic of ander afval bij de bekers zitten. Ook rietjes of een citroenschijfje zijn niet toegestaan. Door een retoursysteem in te voeren krijg je zoveel mogelijk bekers schoon terug en kun je ze dus goed recyclen. 

Hoogwaardige recycling

Organisatoren werken vaak met afvalinzamelaars of -transporteurs die de verschillende materiaalstromen, zoals bijvoorbeeld papier & karton, glas en hout, naar recyclingbedrijven brengen. Er zijn in Nederland twee recyclingbedrijven die PET (en rPET)  tot  grondstof voor nieuwe bekers (of andere verpakkingen die geschikt zijn voor eten en drinken) recyclen: Morssinkhof-Rymoplast (Zeewolde) en Wellman International (Spijk). 

Acceptatievoorwaarden en volumes

Naast een schone monostroom hebben deze recyclingbedrijven andere acceptatievoorwaarden waaraan moet worden voldaan. De bekers moeten transparant (geen kleur) zijn ze mogen niet bedrukt zijn met inkt. Er zijn wel nieuwe technieken beschikbaar om alsnog bekers met logo te maken, zoals embossing of lasergraveren. 

Ook volume (het aantal kilo’s) is een belangrijke voorwaarde. Bij Morssinkhof - Rymoplast kun je vanaf 500 kilogram (ongeveer 100.000 bekers, exclusief drank residu) terecht. Tot 2.000 kilogram (ongeveer 400.000 bekers, exclusief drank residu, ongeveer een volle perscontainer) wordt er een handlingsfee in rekening gebracht. Lees de volledige acceptatievoorwaarden van Morssinkhof - Rymoplast hier.  Matthijs Veerman (Morssinkhof - Rymoplast): “Om PET bekers te kunnen recyclen tot grondstof voor het maken van nieuwe flesjes of bekers, moet aan strikte randvoorwaarden worden voldaan. Met een gezamenlijke inspanning kunnen we de keten sluitend maken!”

Omdat er veel factoren zijn die de recyclingmogelijkheden beïnvloeden, worden de acceptatievoorwaarden van Wellman International op maat vastgesteld. Ook hier geldt dan mogelijk een handlingfee als het volume minder dan een volle perscontainer is. Op basis van het volume (en de andere acceptatievoorwaarden) wordt bepaald of er een vergoeding kan worden uitgekeerd. Deze vergoeding is afhankelijk van diverse factoren. Ga hierover in gesprek met het recyclingbedrijf of afvalinzamelaar. Willem Christiaans (Wellman International); “Het is van belang dat organisatoren in een vroeg stadium in gesprek gaan met de recyclingbedrijven, zodat alle ketenpartners kunnen samenwerken en ieder zijn/haar expertise kan inbrengen”. 

Ketensamenwerking

Veel evenementen en festivals zijn ‘kleinverbruiker’, met een klein volume aan bekers wordt het kostbaar en soms zelfs onmogelijk om de bekers naar het recyclingbedrijf te laten brengen. Het samenvoegen van bekers van verschillende evenementen, ook wel bulken genoemd, kan een oplossing bieden. In 2019 hebben Loveland en Awakenings bij de eerste pilots al de handen ineen geslagen door samen één perscontainer te gebruiken. Deze is op verschillende evenementen gevuld met bekers en aan het einde van de de festivalzomer bij het recyclingbedrijf aangeleverd. Voor optimale recycling is ketensamenwerking cruciaal. Afvalinzamelaars/-transporteurs spelen hierin een belangrijke rol maar ook groothandels kunnen hierin van betekenis zijn. Ga daarom met deze partijen in gesprek en vraag of ze een rol kunnen spelen bij transporteren en bulken van PET-stromen. 

Marktoplossingen

Lees via het volledige artikel op Plastic Promise meer over de verschillende marktoplossingen zoals het Single Use Recycling Systeem (SURS), Bordex 360box, CircularPET en The Rubbish Project,

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.