Zwarte+Cross+vermindert+CO2%2Duitstoot+enorm+door+aggregaten+op+zonne%2Denergie
Nieuws

Zwarte Cross vermindert CO2-uitstoot enorm door aggregaten op zonne-energie

DUURZAME FESTIVALS - De Nederlandse festivalzomer is terug als nooit te voren. Sterker nog, we zitten er al middenin. Aanstaande donderdag start de Zwarte Cross, met meer dan 200.000 bezoekers één van de, zo niet het grootste festival van Nederland. De Zwarte Cross zette al flinke stappen op duurzaamheidsgebied, maar pakt nu ook de CO2 uitstoot flink aan door van diesel naar zonne-energie aggregaten te gaan.

Niemand in de wereld van evenementen en festivals draait er om heen: wie iets organiseert gebruikt energie, eten, drinken en stoot uit. Maar tegelijkertijd is er geen event dat geen aandacht heeft voor duurzame stappen. Waar we in 2024 af moeten van de wegwerp plastic bekers, zijn de festivals zelf ook al flink aan het vergroenen. Mooi voorbeeld is de Zwarte Cross. Het Achterhoekse festival stapt over van diesel aggregaten naar zonne-energie aggregaten. Daarvoor wordt een nieuwe product ingezet: 120kVA-zon-aggregaat van Volta Energy, die de good old diesel aggregaten volledig kan vervangen. Maar dan zonder schadelijke uitstoot. 'Zo wordt er maar liefst 7,5 kiloton minder CO2 uitgestoten. Volta Energy produceert en verhuurt duurzame, schone energie op mobiele locaties. Daardoor zijn de producten uitermate geschikt om festivals te helpen verduurzamen. De Zwarte Cross gaat 14 juli van start en is het grootste terrein waar het nieuwe aggregaat een afzienbaar kleinere footprint achter zal laten', aldus de leverancier van de door zon 'aangedreven' energievoorziening. 


Lees meer: 

Jouw evenement duurzamer en groener: dit zijn simpele stappen


 

Het is niet het eerste festival dat gebruik maakt van de oplossingen van Volta Energy. Gezien de grotere trend om evenementen te vergroenen, wordt het bedrijf steeds vaker gevraagd om haar mobiele energie in te zetten. Zo stonden ze eerder al op Paaspop, Awakenings en Defqon. Het is wel een van de eerste keren dat de nieuwste 120 kVA aanwinst in de spotlights staat. 

"Wij vinden het logisch dat wij meer doen dan ‘slechts’ festivals uit de grond stampen. Afval scheiden is er één onderdeel van, maar we ondernemen meer pogingen om van onze festivals een fijnere plek te maken voor iedereen. Alle activiteiten die bij ons betrekking hebben op maatschappelijk verantwoord ondernemen, de wereld mooier/leuker maken en innovatie vallen onder de noemer Alles Komt Goed", aldus Arno Knapen, Event Manager Zwarte Cross.

Ondersteuning grote namen
De samenwerking met Zwarte Cross komt niet uit de lucht vallen; in 2019 was het terrein testlocatie voor de Volta 3 kVA aggregaten. Daarnaast kan het duurzame mobiele energiebedrijf op erkenning uit verschillende hoeken rekenen. Sinds 2020 werken ze intensief samen met telecommunicatiebedrijf Ericsson. Zij ontwerpen, bouwen en onderhouden het mobiele netwerk van Vodafone. Door het hele land staan zon-aggregaten voor het ondersteunen van 5G mobiel verkeer. Gemiddeld besparen deze locaties voor Ericsson zo’n 175 duizend liter diesel per jaar. Dat is vergelijkbaar met meer dan 60 rondjes om de aarde rijden met een auto. Of de uitstoot van 20 huishoudens op jaarbasis.


Volta Energy is opgericht in 2017 door de gebroeders Bleumer en het bedrijf maakte een groeispurt door na deelname aan het bekende tv-programma Dragons’ Den. Na de uitzending konden ze rekenen op meerdere investeringen van Shawn Harris’  investeringsbedrijf Orange Wings in 2020/2021. Er is sindsdien een hoop veranderd, behalve de ambitie van de twee Bleumer broers: er alles aan doen om klimaatverandering tegen te gaan. De huidige groei om te voldoen aan de stijgende vraag naar duurzame alternatieven is een direct gevolg van de investeringen. Ook de samenwerking met Ericsson is een gevolg van de uitzending.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.