Zes+ADE%2Dconcerten+op+snijvlak+elektronisch+en+klassiek+in+Het+Concertgebouw
Nieuws

Zes ADE-concerten op snijvlak elektronisch en klassiek in Het Concertgebouw

Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) 2024 opent Het Concertgebouw zijn deuren voor een reeks exclusieve concerten die het spanningsveld tussen klassiek en elektronische muziek verkennen.

Donderdag 17 oktober
• Joep Beving & Maarten Vos (Kleine Zaal, 19.00 & 21.30 uur): De Nederlandse componist Joep Beving, bekend om zijn minimalistische pianostukken, treedt op samen met cellist en elektronisch musicus Maarten Vos. Dit duo ging onlangs de samenwerking aan. Het resultaat is hypnotiserende muziek door klassieke instrumenten met subtiele elektronische lagen. Hun intieme en bezielde optredens bieden een unieke gelegenheid om klassieke en hedendaagse klanken te horen samensmelten in een sfeer van reflectie.
• XA4 (Koorzaal, 19.30 en 21.30 uur): De Amsterdamse pianist Xavier Boot combineert piano, elektronische klanken en zijn Indonesische roots voor een meeslepende audiovisuele ervaring.

Vrijdag 18 oktober
• LudoWic (Kleine Zaal, 20.30 uur):  Producer en componist LudoWic geeft een concert op het trautonium, een bijna 100 jaar oude synthesizer. Het unieke geluid van dit historische instrument klinkt zowel nostalgisch als futuristisch; het laat melancholie en energie samenkomen in een betoverend geluidsspectrum.

In een interview op Concertgebouw Ontdek vertelt LudoWic over het trautonium: ‘Het geluid van het trautonium is zowel onbekend als vertrouwd. Het roept associaties op met strijkers en het transporteert je naar de tijd waarin het instrument ontstond, de jaren twintig van de vorige eeuw.’
Tijdens het concert op 18 oktober zal er voor het eerst in de geschiedenis een trautonium in Het Concertgebouw klinken. ‘Ik denk dat elektronische en klassieke muziek sowieso een match zijn. In de toekomst wil ik me graag meer focussen op dit huwelijk. In de popmuziek zijn er vaste structuren, terwijl elektronische en hedendaagse klassieke muziek dat meer loslaten en het experiment verwelkomen.’

Zaterdag 19 oktober
• Intercept Night (Koorzaal, 20.00 uur):
Intercept is een muziekcollectief en platenlabel dat graag grenzen in elektronische muziek laat vervagen. Buiten hun uptempo releases wordt vanavond juist de ruimte gegeven aan rustige luistermuziek. Hiervoor wordt speciaal een ‘in the round’-opstelling gecreëerd in de Koorzaal in de kelder van Het Concertgebouw, met optredens van Ramses3000 (live), Jeena (hybrid dj) en Loradeniz (dj).
 
Het Concertgebouw en ADE: ‘If God was a dj, he wants this to be his house’

Sinds Trouw at Concertgebouw met Henrik Schwarz, Darkside en Patrice Bäumel (2013) is ADE niet meer weg te denken uit Het Concertgebouw. Elk jaar presenteert de concertzaal tijdens het Amsterdam Dance Festival één of meerdere bijzondere concerten waarbij de raakvlakken tussen de elektronische muziek en de klassieke muziek worden onderzocht. Zo waren bijvoorbeeld ook Weval, Kiasmos, Niklas Paschburg en Junkie XL, MEUTE en Nils Frahm de afgelopen jaren te gast in de concertzaal. Na een optreden van dj Sasha in 2014 schreef 3voor12 over elektronische muziek in Het Concertgebouw: ‘If God was a dj, he wants this to be his house’.

Foto: XA4

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.