Zakelijke+eventbranche%3A+5%2C2+miljard+euro+en+136%2E000+banen+eisen+NU+duidelijkheid
Nieuws

Zakelijke eventbranche: 5,2 miljard euro en 136.000 banen eisen NU duidelijkheid

EVENEMENTEN EN CORONA - Vorig jaar trokken enkele honderden eventprofessionals de aandacht door gezamenlijk het woord HELP te vormen op het Malieveld. Op een paar dagen na, een jaar later, had er eigenlijk weer HELP kunnen staan, maar de boodschap was nu misschien nog wel concreter: geef ons duidelijkheid, heldere communicatie en antwoorden. Handvatten voor de langere termijn.

Tientallen ondernemers uit de zakelijke evenementenbranche kwamen vandaag bijeen op het Malieveld in Den Haag. Zij rolden daar onder meer een spandoek van 20 bij 20 meter uit, met daarop een noodkreet gericht aan politiek en bestuurlijk Den Haag: geef de branche - waarin zo’n 136.000 mensen werken en die een jaarlijkse omzet van 5,2 miljard euro genereert - per direct duidelijkheid over coronamaatregelen. Onduidelijkheid over de maatregelen voor de rest van het jaar en het eerste kwartaal van 2022 zorgt nu al voor talloze annuleringen van congressen, beurzen en andere events. Dit betekent niet alleen een miljoenenstrop voor betrokken organisaties, maar het leidt bovendien tot een ernstige verzwakking van de concurrentiepositie van Nederland.

Aanwezige bestuursleden van de brancheorganisaties aangesloten bij Eventplatform en overige eventprofessionals konden prima verwoorden welke duidelijkheid zij willen:

De persconferentie werd georganiseerd door Eventplatform, vertegenwoordiger van de zakelijke evenementenbranche en met de Alliantie van Evenementenmakers gesprekspartner voor de branche met de overheid. Riemer Rijpkema, directeur en woordvoerder van CLC-VECTA: “De zakelijke evenementenbranche heeft per direct duidelijkheid nodig over coronamaatregelen voor de rest van dit jaar en het begin van volgend jaar. De huidige maatregelen leiden tot grootschalige annuleringen en tot complexe, onbruikbare, businessmodellen. Op basis van Fieldlab-ervaringen kan een duidelijk onderscheid in evenementen worden gemaakt en zijn maatregelen mogelijk waarmee zakelijke evenementen veilig en verantwoord kunnen plaatsvinden. Dat moet heel snel gebeuren, want deze onduidelijkheid en onzekerheid beschadigen de branche en verzwakken de concurrentiepositie van Nederland.”

Michiel Middendorf, World Forum The Hague:
'Congressen en events over de grotere issues op deze aarde kunnen geen doorgang vinden. Alles ligt stil. Het vindt simpel weg niet plaats. Ondertussen is er louter twijfel, puur door gebrek aan lange termijn duidelijkheid.'

 

Noodklok
Er worden in Nederland elk jaar honderdduizenden zakelijke evenementen en bijeenkomsten georganiseerd, die gezamenlijk meer dan 130 miljoen bezoekers en deelnemers trekken. De Nederlandse zakelijke evenementenbranche biedt werk aan 136.000 mensen, heeft een directe omzet van 5,2 miljard euro en een economische omvang van 9,1 miljard euro. Pieter Bas Boertje, CEO van D&B Eventmarketing en medeorganisator van deze persconferentie: “Grote internationale congressen, beurzen en bedrijfsevenementen vonden pre-Corona steeds vaker in Nederland plaats. Jaarlijks bezoeken 4,7 miljoen mensen ons land om een zakelijke reden. Daarvan komt 30% voor een congres, beurs of andere zakelijke bijeenkomst. We zien nu dat bedrijven en deelnemers op grote schaal annuleren en uitwijken naar andere landen. Dat betekent een miljoenenstrop voor betrokken organisaties. Daarnaast zijn Nederlandse opdrachtgevers van zakelijke evenementen (waarvan de organisatie normaliter drie tot zes maanden duurt) momenteel heel terughoudend met het plannen van evenementen waarvan niet duidelijk is wat wel en niet mogelijk is. En de zakelijke evenementen die al gepland waren dit najaar worden weer verplaatst, of er worden geen handtekeningen gezet waarmee de hele keten van leveranciers ‘op slot zit’.”

Wilbert Lek, Rotterdam Partners:
'Er komen geen zakelijke toeristen naar de stad en dat kost werkgelegenheid, want zakelijke events zijn goed voor 50 procent van onze hotelovernachtingen, met directe invloed op onze horeca. Dat zijn banen! Tijd voor actie!'

“Live events zijn van groot belang voor het ontmoeten van klanten, prospects en medewerkers, maar ook voor actieve kennisoverdracht. We verliezen nu in snel tempo onze prominente (inter-)nationale positie in verschillende sectoren en wetenschappelijke gebieden. Het is onbegrijpelijk dat eerdere versoepelingen zijn teruggedraaid en bevindingen van de Fieldlabs worden genegeerd. We luiden de noodklok en roepen Den Haag op de zakelijke evenementen op haar waarde te schatten, anders zijn de gevolgen niet te overzien”, aldus Riemer Rijpkema.

Ronnie Witjes, Locaties.nl:
'Na de eerste maatregelen zagen wij 70 procent afname in zoekgedrag op onze locatie-directory. Door de versoepelingen zag je heel langzaam een stijging, dat gaf hoop, zeker na het openingsplan gebeurde er weer iets, maar nu na de maatregelen van juli kelderde alle cijfers weer.'

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.