Wetsvoorstel%3A+evenementen+alleen+nog+toegankelijk+bij+vaccinatie+of+herstel%3F
Nieuws

Wetsvoorstel: evenementen alleen nog toegankelijk bij vaccinatie of herstel?

EVENEMENTEN CORONA WETSVOORSTEL - Het demissionaire kabinet heeft het omstreden 2G-wetsvoorstel naar de kamer gestuurd. Er volgt nu in ieder geval nog een debat, een stemming en als het voorstel stand houdt ook nog de goedkeuringsprocedure door de Eerste Kamer. Mocht de omstreden wet er door komen, dan zijn evenementen alleen nog toegankelijk voor gevaccineerde en/of herstelde mensen.

De 2G-wet zou dan gelden voor:

  • horeca
  • cultuursector
  • evenementen
  • niet essentiele dienstverlening (pretparken, massagesalons etc)


In de toelichten bij het wetsvoorstel valt te lezen dat 2G alleen ingevoerd mag worden in situaties waar 3G geen uitkomst biedt. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat 2G niet zal worden ingevoerd in op je werkplek, theaters met vaste zitplaats, contactberoepen als de kapper en ook in het onderwijs zal de 2G-toegangsbewijswet niet actief worden. Wel staat in het voorstel dat de werkgever zelf mag beslissen om op de werkvloer 3G toegang door te voeren. Het wetsvoorstel meldt dat 2G alleen ingezet mag worden op plekken waar mensen geen zitplaats hebben of waar afstand houden moeilijk is. Daarnaast wordt beschreven dat 2G louter actief mag worden ingezet bij hoge besmettingscijfers, niveaus zorgelijk en ernstig. Nederland verkeert momenteel in niveau ernstig.

'Wat dit voorstel in detail voor zakelijke evenementen gaat betekenen is nog gissen. Vallen geplaceerde evenementen onder dezelfde vrijbrief als theaters met zitplaatsen? Wordt er straks onderscheid gemaakt tussen inhoudelijke delen van een event en bijvoorbeeld het netwerk deel met catering (horeca)? Door het ontbreken van die details heeft de Raad van State zich al kritisch uitgelaten over het voorstel. Het is onvoldoende duidelijk wanneer precies 2G en wanneer 3G wordt ingevoerd, laat het belangrijkste adviesorgaan van de regering weten. Voor de wereld van live communicatie en experience marketing is het, net als voor de rest van Nederland, eerst maar eens afwachten hoe het debat en de stemming over deze wet afloopt', aldus het team van EventBranche.nl. 

Het verschil tussen 2G en 3G:

© 2021 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.