Werkspoorkathedraal+gaat+voor+meer+verbinding
Nieuws

Werkspoorkathedraal gaat voor meer verbinding

Werkspoorkathedraal in Utrecht is in meerdere opzichten een unieke multifunctionele locatie. Dat hield de locatie tijdens de pandemie overeind. Alle verschoven events zijn inmiddels ingehaald. Tijd voor een nieuw hoofdstuk, waarin nadrukkelijk meer verbinding wordt gezocht met de inwoners van Utrecht.

Deze industriele locatie kan niet zonder een korte geschiedenisles. De Werkspoorkathedraal is één van de historische fabriekshallen van de Koninklijke Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmateriaal, kortweg Werkspoor genoemd. Vanaf 1914 werken arbeiders in dit nieuwe fabriekencomplex aan stalen bruggen, treinen, trams en spoorwagons. 

Jaren later, als de vraag naar treinen en bruggen afneemt, besluit Werkspoor meer diensten aan te bieden. Dat is de aanleiding voor de bouw van de Apparatenhal in 1960, die wordt gebruikt als montagehal. In deze imposante ruimte van 20 tot 30 meter hoogte worden jarenlang grote staalconstructies gemaakt. Deze Apparatenhal is wat we nu de Werkspoorkathedraal noemen. 

In de jaren tachtig sluiten de fabrieken van Werkspoor. Veel van de fabriekshallen worden gesloopt. De voormalige Apparatenhal ontkomt aan de slopershamer. In 2015 wordt het gebouw gerenoveerd. De oorspronkelijke inrichting - en daarmee de unieke sfeer - is bewaard gebleven.

Apparatenhal en Wasruimte

De  Werkspoorkathedraal biedt onderdak aan zowel grote als kleine events. De Apparatenhal is de locatie voor grote producties. De Wasruimte biedt ruimte aan kleine events. "In deze sfeervolle ruimte, die geschikt is voor zo'n 80 tot 350 personen kun je alle kanten op. Een productlancering, een feestje, een presentatie, noem maar op. Er worden diverse feestjes gevierd er vindt regelmatig een clubnacht plaats. Juist voor deze ruimte zoeken we nu actief naar nog meer verbinding met inwoners, bedrijven, verengingen en instellingen in de stad", aldus Juliette Nieuwstraten, die als verantwoordelijke voor programmering en marketing in vijf jaar tijd heel wat heeft meegemaakt. "De evenementen die wel op locatie hebben zijn vaak besloten en hierdoor gesloten voor inwoners van Utrecht of bezoekers die graag een keertje de Werkspoorkathedraal willen bezoeken. Wij willen de stad graag de ruimte bieden voor mooie initiatieven en op deze manier de Werkspoorkathedraal toegankelijker maken."

Nieuwe mogelijkheden

Nieuwstraten:  "Zeker de pandemie was natuurlijk best een pittige periode. Achteraf kun je zeggen dat het ook weer nieuwe deuren heeft geopend en nieuwe contacten heeft opgeleverd. Tv-producties wilden graag gebruik maken van onze locatie. Dat ging normaal gesproken niet, omdat we moeilijk de locatie voor een paar weken kunnen vastleggen. Tijdens de pandemie kon dit wel en werd bijvoorbeeld een deel van het Perfecte Plaatje bij ons opgenomen. Ook kwamen we in contact met Dries Verhoeven die een locatie zocht voor een voorstelling die perfect bij onze locatie paste. Dit zijn een paar voorbeelden, maar zo hebben we veel mooie projecten kunnen doen."

Alle events van voor de pandemie zijn ingehaald, de agenda is goed gevuld. "We kijken nu gericht naar de verbinding met de inwoners van de stad. We richten ons op culturele samenwerkingen en staan altijd open voor mooie nieuwe initiatieven. De blik is weer naar voren gericht."

(foto: Jelle Akkerman)
(hoofdfoto: Floris Heuer)

 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.