Wat+maakt+de+boodschap+van+deze+acteur+zo+briljant%3F
Nieuws

Wat maakt de boodschap van deze acteur zo briljant?

Op de redactie werden we gegrepen door een video van Arnold Schwarzenegger. Hij wendt zich rechtstreeks tot het Russische volk. Een magnifieke video van 9 minuten, die boeit, emotioneert en fascineert tot de allerlaatste seconde. "Maar wat maakt deze video zo briljant?", vroegen we ons op de redactie af.

Het gebeurt zelden dat je echt gegrepen wordt en onder de indruk bent van een videoboodschap. Natuurlijk deze video gaat over een oorlog; een oorlog die erg dichtbij is en waarvan de ellende dagelijks in de media zien. We hebben ook geenzins de intentie om iets stuk te analyseren. We zijn oprecht benieuwd waarom juist deze boodschap door Arnold Schwarzenegger zo beklijft. Wij geven een aantal van onze argumenten, maar vragen je hier ook direct op de man/vrouw af: Wat vind jij van deze video? 

Wie spreekt hier tot het Russchische volk? Waarom is het juist Arnold Schwarzenegger? Is het Arnie, de acteur, de bodybuilder, de oud-gouverneur van Californie of is het een bezorgde wereldburger, zoals jij en ik? Hij is beroemd en alom gerespecteerd, een autoriteit en heeft senioriteit. Kortom, als hij iets zegt ben je geneigd om te luisteren.

Uit het hart

Er valt ook veel te zeggen over de setting waarin Schwarzenegger zit. Daarbij speelt de cameravoering een zeer belangrijke rol. Hij kijkt je recht in je gezicht aan als hij zijn punt wil maken. Dat geeft zoveel impact. Hij heeft het tegen jou. Op de juiste momenten wordt van camera geswitcht en er worden beelden getoond om het verhaal te versterken. Natuurlijk is alles strak ge-edit en geregisseerd. Toch voelt het geen seconde zo. Het is alsof Arnold Schwarzenegger recht vanuit zijn hart spreekt. En voor een belangrijk deel doet hij dat ook, anders ben je wel een heel goede acteur ...

Zo kunnen we bijna een boek vullen over deze negen minuten durende boodschap. Opvallend ook dat de iedereen weer andere dingen zag en iedereen het op vrijwel alle punten met elkaar eens was. De eensgezindheid was groot, misschien wel een van de briljante aspecten. Je kunt je nauwelijks gekwetst, beledigd of gekrenkt voelen door de manier waarop de boodschap is verpakt.

Wat vind jij  ....

1. van de storytelling, de opbouw van de boodschap?
Hij begint met een persoonlijk verhaal, hij benoemt een Russische held, het nazi-verleden van zijn vader, het leugenachtige regime van nu, ...

2. van het - toch wel aperte - leugentje over het kopje, gevolgd door het schampere lachje?
Is dit onschuldige leugentje juist bedoeld om de rest van zijn boodschap geloofwaardiger te maken of maakt juist de boodschapper menselijker?

3. het gebruik maken van zijn carriere als topsporter en acteur?
Het beeld van Mister Universe op de achtergrond is bewust? Er wordt gebruik van sport: Sport verbroedert en laat landsgrenzen vervagen. Wat is de betekenis van de tweede ontmoeting met Vaslov als Schwarzenegger ook een idool is? En wat is de symboliek van het jongenshandje in de krachtige hand van de gewichtheffer?

4. de manier waarop Schwarzenegger Poetin als leugenaar neerzet?
De leider van een volk wordt gekenschetst als een leugenaar, als een bandiet die jonge jongens offert om zijn persoonlijke ambities waar te maken. Je trapt dan al snel op nationalistische teentjes. Toch lijkt dat hier niet het geval. Wat is hier de crux?

5. niet goed aan deze videoboodschap?
Is het toch het leugentje over het cadeau gekregen kopje? Vind je het misschien te gelikt, te glad? Is het te Amerikaans om echt die Russchische ziel te raken? Of had iemand anders dan Schwarzenegger het Russische volk zo moeten toespreken? 

6. is de boodschap duidelijk?
Het doel van de boodschap lijkt wel duidelijk. Datzelfde geldt voor de doelgroep. Maar, komt het over, daalt het in en zal het effect sorteren wat 'de Terminator' hier allemaal vertelt.

7. verder opvallend?
Het is dat er ook gewerkt moet worden, maar bij EventBranche.nl raken we niet uitgesproken. Heb jij nog een punt dat jij opvallend vond en hier nog niet benoemd is?

8. een video, een boodschap, een gebeurtenis of een artikel dat een vergelijkbare impact had of heeft?
Deze video is niet uniek, in de zin dat er boodschappen zijn die net zoveel of misschien wel meer impact hebben. Het hoeft dan niet per se een boodschap zijn die de wereld verbetert. Wil jij een boodschap die jou aan het denken heeft gezet, je heeft geinspireerd of je op andere manier geraakt heeft met ons delen? 
Alain Schepers, de auteur van dit artikel, neemt graag het voortouw met dit fraaie stukje storytelling!

© 2021 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.