Vijf+tips+om+jouw+evenement+groener+te+maken
Nieuws

Vijf tips om jouw evenement groener te maken

Iedereen is er inmiddels wel van doordrongen dat we zuiniger moeten zijn op Moeder Aarde. Dat geldt zeker ook voor opdrachtgevers en organisatoren. Op events - en dat geldt zeker voor festivals - valt namelijk nog altijd veel te winnen op het gebied van duurzaamheid. We zetten vijf tips op een rij om jouw event een stuk groener en duurzamer te maken.

Karton is een milieuvriendelijk materiaal, dat je evenement een stuk groener kan maken. Op festivals rukken de kartonnen tenten op - de zogenaamde KarTent. Deze tent is geschikt voor twee personen, compleet recyclebaar en nog waterdicht ook. Een beproefd groen alternatief voor plastic-achtige tenten. 

Het bedrijf CartoSeat gelooft ook in de toekomst van kartonnen toepassingen. Het zijn vooral tafels en stoelen van CartoSeat, die letterlijk de wereld veroveren. Maar CartoSeat maakt niet alleen tafels en stoelen van karton; ook bieden zij tal van andere duurzame oplossingen van karton. 

Vegan catering

Tip 2 betreft de catering. Omdat steeds meer bezoekers en gasten vragen om biologisch, vegatarisch en veganistisch zetten opdrachtgevers en organisatoren grote stappen op dit gebied. Vlees wordt gezien als minder groen en raakt bij milieubewuste events meer en meer op de achtergrond. Vegetarisch en veganistisch zijn de trend. Wees je ook bewust welke groenten en fruitsoorten je gebruikt. Avocado's, die in droge gebieden groeien, kosten veel kostbaar water en ze moeten ook nog eens worden ingevlogen. Door te kiezen voor seizoensproducten van eigen bodem boek je veel milieuwinst, zonder dat je concessies hoeft te doen.

Eetbare koffiebeker

Recyclebare verpakkingen is tip nummer drie. Plastic is niet meer van deze tijd als het om verpakkingen gaat. Er zijn zoveel alternatieve, veel groenere oplossingen. Ook hier is karton een perfecte oplossing. Denk maar aan kartonnen bekers en kartonnen trays. Het is slechts een voorbeeld. Wat dacht je bijvoorbeeld van eetbare koffiebekers en patatbakjes? 

En door naar tip 4, het gebruik van duurzame energie. Vind je event plaats in een locatie, check dan wat deze locatie doet op het gebied van duurzaamheid. Hebben ze zonnepanelen, gebruiken ze regenwater voor de toiletten, enzovoorts. Ook voor outdoor zijn er steeds meer groene oplossingen. Zo heeft Eneco de zogenaamde SmartFlower ontwikkeld. Dit is een soort bloemen met zonnecollectoren, die op een event voor groene stroom kunnen zorgen. Bij het festival Paradise City zien deze SmartFlowers eruit als zonnebloemen, dus dat geeft een fleurig tintje aan het festivalterrein.

Voorkom waste

De vijfde en laatste tip betreft het voorkomen van waste. Het is natuurlijk prima als je recyclebaar materiaal gebruikt. Maar nog beter is te voorkomen dat je het uberhaupt nodig hebt. Doe je ticketing en  communicatie digitaal. Dat scheelt bijvoorbeeld al een heleboel papier.

Belangrijk in dit kader is ook dat je zo nauwkeurig mogelijk probeert in te schatten hoeveel gasten er komen. Communiceer goed en laat mensen zich registeren. Geef ook de mogelijkheid voor mensen die zich al hebben opgegeven om zich af te melden. Een goede communicatie voorkomt no-shows en daarmee waste.

Grote winst is er vaak te halen bij de catering. Je wilt dat je gasten niets tekort komen, maar overdrijf het niet. En wellicht is het een idee je gasten in de gelegenheid te stellen het overgebleven eten mee te nemen. Weggooien is pure verspilling en niet meer van deze tijd.

Nog meer tips om je event groener te maken lees je in dit artikel op EvenementOrganiseren.nl.

 

 

© 2021 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.