Vakbeurzen+in+mei+2022+trekken+ruim+een+derde+meer+bezoeken+dan+in+2019
Nieuws

Vakbeurzen in mei 2022 trekken ruim een derde meer bezoeken dan in 2019

Evenementen in Nederland zorgden in de maand mei voor bijna 7 miljoen bezoeken. Dat is een hoopgevend aantal, want ten opzichte van de maand mei in 2019 is dat een plus van bijna een half miljoen. Die groei werd gerealiseerd met 30 minder evenementen dan in 2019 (2022: 392, 2019: 423). De grootste groei qua bezoeken zat in de concerten, met als tweede grootste groeier de vakbeurzen: +36%.

Dat blijkt uit de voorlopige analyse van Respons. "Alle genres programmeren minder, met uitzondering van concerten. Met ruim 92% van het aanbod werd 7% meer bezoek gerealiseerd dan in mei 2019. We zien de groei over alle sectoren van het scala evenementen met uitzondering van parades/optochten en markten. In 2020 en 2021 waren er door de zware coronamaatregelen nauwelijks tot geen evenementen met publiek mogelijk."

Het leverde deze Respons grafiek op:

Bevrijdingsfestivals

De bevrijdingsfestivals waren als vanouds weer een grote aanjager als het gaat om de aantallen bezoeken. Zowel de top 10 van mei 2019 als die van 2022 wordt overheers door Bevrijdingsdag. Verder zien we een aantal oude bekenden in de top 10 van mei zoals Dordt in Stoom in Dordrecht, de Meikermis in Groningen en het Breda Jazz Festival. In mei zien we opvallend veel evenementen staan, die zijn verplaatst, of uit eerdere jaren of uit het eerste kwartaal van 2022 toen er nog niet zoveel kon door de coronamaatregelen. Grootste verschillen ten opzichte van 2019 zien we in de categorieën concerten (+65%), publieksbeurzen (+32%) en vakbeurzen (+36%). Vrienden van Amstel Live! is daar een voorbeeld van dat de top 10 ook heeft gehaald.


Geen garanties

"Natuurlijk geven de cijfers van mei reden tot positiviteit. Daarbij geldt wel dat we te maken hebben met een aantal grote, verplaatste evenementen zoals concerten. De bevrijdingsfestivals trekken traditioneel al veel bezoek. We krijgen ook signalen van evenementen die te maken hebben met tegenvallende aantallen bezoekers en/of deelnemers. Ook de personeelstekorten hebben een negatief effect op de mogelijkheden van organisatoren en in bepaalde gevallen ook op de beleving van het evenement. Denk daarbij aan lange wachttijden bij de horecapunten."


 

Meer weten?

Sinds de uitbraak van de corona pandemie stelt Respons een maandelijks overzicht op. Wil je zelf inzicht hebben in de ontwikkelingen rondom evenementen, dan is een abonnement op onze compleet vernieuwde database Respons Events Insights een aanrader. Hier vind je heel veel informatie over evenementen dit jaar en voorgaande jaren.

© 2021 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.