Uw+evenement+duurzamer+en+groener%3F+Acht+onderdelen+waar+u+direct+verschil+maakt
Nieuws

Uw evenement duurzamer en groener? Acht onderdelen waar u direct verschil maakt

DUURZAME EVENEMENTEN - Eventmanagers en eventprofessionals die pretenderen duurzame evenementen te organiseren vergeten vaak dat bij ieder evenement energie, tijd, ‘verspilling’ er nou eenmaal bijhoren. Zij die roepen dat er geen duurzame evenementen bestaan, vergeten dat het heel eenvoudig is om tot een duurzamer evenement te komen. Nog los van de evenementen die duurzaamheid als onderwerp of thema hebben. Maar om af te trappen: 8 onderdelen van een evenement waar u heel snel en heel effectief duurzamer kunt zijn.

Bron: Easy Adjustments for a Greener Event: 8 Areas You Can Make a Big Difference TODAY


1. Evenementenlocatie

 • Begin met de locatie. Een open en eerlijk gesprek met de evenementenlocatie, voor dat u definitief boekt, over wat u wilt bereiken op het gebied van duurzaamheid, zorgt voor grote eerste stappen. 
 • U zou ook kunnen denken aan het samenwerken met andere events die bij deze locatie georganiseerd worden. Zo kan de apparatuur bijvoorbeeld gedeeld worden.
 • Meerdere locaties hebben duurzame toepassingen, waardoor zij lagere kosten hanteren. Want wanneer er zuinig omgegaan wordt met energie en water en werkt met natuurlijke bronnen, dan bespaart dit geld.


2. Menu’s

 • Voorafgaande bestelling. Aan de andere kant van het spectrum moet je ervoor zorgen dat je geen massaproductie van voedsel maakt dat je niet nodig hebt. Vraag in plaats daarvan de aanwezigen om vooraf een vooraf ingesteld menu te bestellen.
 • Maak gebruik van een standaardmenu. Een nauwkeurig bestelsysteem zorgt ervoor dat er niet teveel eten besteld wordt en dat u niet tekort komt. Een systeem dat automatisch berekent hoeveel voedsel er per persoon besteld moet worden biedt een uitkomst. Een andere mogelijkheid is om gasten vooraf te laten bestellen wat ze willen eten.
 • Nog een tip: print de menu’s niet uit maar zorg voor tablets waar de bestelling via een bestelsysteem doorgegeven kunnen worden. Dit scheelt printkosten en papier.


3. Voorkom voedselverspilling 

 • Ondanks dat je probeert minder voedsel over te houden, zoals bij punt 2 benoemd, blijft er toch vaak voeding over. Door hier een passende bestemming voor te vinden, creëert u een duurzamer evenement. Toch worden dit soort handelingen vaak nog als moeilijk en lastig gezien. Het vergt extra planning maar het is de laatste jaren een stuk eenvoudiger geworden om het door te voeren.


   
 • Overgebleven voedsel kan voor een stichting als de voedselbank van enorme waarde zijn. Wanneer het duidelijk is voor het personeel wat er met de voeding gedaan moet worden, dan kan dit meteen in goede banen geleid worden.
 • Compostering. Dit brengt wel kosten met zich maar, maar dit weegt vaak niet op tegen de kosten van het storten van overgebleven voeding.


4.Bloemen

 • Bloemen zijn een prachtige toevoegde waarde voor  uw evenement. Ze zijn echter niet duurzaam en veelal worden de meeste bloemen na afloop van een evenement weggegooid. Natuurlijk begrijpen wij de meerwaarde, maar denk eens aan de volgende vervangers:
 • Nepbloemen – steeds vaker zijn deze bloemen niet van echte te onderscheiden. Tevens kunt u ze nog een keer gebruiken. In alle kleuren of thema’s zijn deze bloemen te verkrijgen.
 • Planten in plaats van bloemen – dit is een stijgende trend. Zo kan bijvoorbeeld gedacht worden aan potplanten of cactussen. Planten die langer meegaan dan één evenement.
 • Bloemen als geschenk - de bloemstukken kunnen aangeboden worden als prijs of geschenk aan het einde van het evenement. Maak er een prikkelend onderdeel van, iedereen wil wel zo een professioneel stuk mee naar huis nemen. Voor zichzelf of om als cadeau aan iemand anders te geven.


5. Groene energie

 • Afhankelijk van de grootte en de behoefte van uw evenement kunt u groene energie gebruiken. Soms kan niet het gehele evenement op groene stroom draaien maar laat uw bezoekers zien dat u er bewust mee omgaat, u zou aan de volgende dingen kunnen denken:
 • Zonnepanelen – deze vorm van energieopwekking kan worden geïntegreerd in meubels, zoals banken of tafels. Maar ook worden deze vaak in verlichting gebruikt.
 • Deelnemer activatie - richt bijvoorbeeld een ruimte in waarin deelnemers op hometrainers energie opwekken, die gebruikt wordt om de deelnemers te belonen. Zo bestaan er mogelijkheden om te fietsen waardoor de verlichting verandert. Dit bevordert het healthy aspect van uw evenement.
 • Fossiele brandstof-  wat tegenwoordig steeds vaker te zien is, is het compenseren van de verbruikte koolstof houdende stoffen. Dit gebeurd bijvoorbeeld doordat er door de deelnemers gereisd moet worden. Doe iets terug voor de natuur, dit zou kunnen door het planten van bomen bijvoorbeeld.


6. Transport

 • Het vervoer waarvan uw deelnemers gebruik maken zorgt waarschijnlijk voor de grootste veroorzaker van CO2 uitstoot.  Zeker wanneer de deelnemers van ver moeten komen. Op een paar manieren kun je zorgen voor een kleinere CO2 ‘footprint’.
 • Pendelbussen – met het inzetten van dit vervoer stimuleer je deelnemers om te gaan carpoolen. Zet een lokaal verhuurbedrijf in, zodat de voorrijkosten beperkt blijven en de emissie lager blijft.

 

 • Loopafstand – zorg ervoor dat er tijdens het evenement niet gereisd hoeft te worden. Wanneer
 • Openbaar vervoer – misschien is het een open deur maar stimuleer het gebruik van openbaar vervoer. Dit kan extra gestimuleerd worden door het aanbieden van combinatie tickets bijvoorbeeld.


7. Verpakkingen

 • Als ergens niet perse verpakking voor nodig is, pak het dan ook niet in. Voorkom hiermee dat u te maken krijgt met overtollig afval.
 • Producten/etenswaar met verpakking -  Pak het zelf uit en laat dit niet de deelnemers doen. Zo zorg je dat het in ieder geval op de juiste wijze gerecycled kan worden.
 • Biologische afbreekbaar – als een verpakking echt nodig is, zorg dan voor biologisch afbreekbare opties. Dan kunt u denken aan bijvoorbeeld een jute zakken in plaats van plastic. Het is helemaal goed wanneer deze meerdere keren gebruikt kunnen worden en niet alleen voor eenmalig gebruik.
 • Wijze van presenteren - steeds vaker zie je dat etenswaren bijvoorbeeld op een andere manier gepresenteerd worden. Zet bijvoorbeeld suiker in een pot en melk in een kan bij uw koffiezetapparaat. Kleine suikerzakjes en melkcups zorgen voor veel afval terwijl dit onnodig is. 


8. Beloning voor deelnemers
Wat is een duurzame manier om uw deelnemers een presentje te geven, te belonen voor hun komst?

 • Digitale cadeaus – te denken aan kortingscodes, e-tickets, downloadbare freebies. Deze cadeaus hoeven niet uitgeprint te worden maar zijn alsnog een waardevol cadeau voor uw bezoekers.
 • Herbruikbare cadeaus – een cadeau als een herbruikbare mok, beter of een canvastas zorgt voor een blijvende herinnering en voorkomt dat het cadeau weggegooid wordt.
© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.