Uitgelekt%3A+loslaten+laatste+corona+maatregelen+niet+eerder+dan+25+september
Nieuws

Uitgelekt: loslaten laatste corona maatregelen niet eerder dan 25 september

EVENEMENTEN CORONA - Je raakt op een gegeven moment gewend aan de uitgelekte informatie vanuit Den Haag, die tot nu toe 100 procent de waarheid bleek. Ook nu weer? Dan zou het zo zijn dat er vanaf 20 september nog geen einde aan de maatregelen komt, het gaat dan voornamelijk om de 1,5 meter. Wanneer dan wel? Op zijn aller vroegst pas op 25 september. De reden is opmerkelijk te noemen...

Waar de afgelopen maanden opeens het aantal besmettingen leidend leek te zijn in het verdedigen van de bestaande maatregelen, wordt nu weer gesproken over het feit dat ondanks de stijgende besmettingen er geen onoverzienlijke druk op de zorg is ontstaan: het aantal ziekenhuisopnames, IC-bedden en sterfte steeg niet in grote aantallen mee. Mocht het zo zijn dat de cijfers rondom de volgende persconferentie (14 september) verruiming toelaten, dan nog zal de eerder uitgesproken datum van 20 september niet haalbaar zijn. De reden? De wet moet weer worden aangepast om de 1,5 meter afstand regel weer te schrappen. En dat kan volgens bronnen die lekten aan onder meer de Telegraaf en NOS.nl, ondanks de vele maanden waarin de wet van kracht is en waar men dus ook de wetenschap in het hoofd zou kunnen hebben, dat als het zo ver is de wet er ook weer snel af zou moeten kunnen, niet voor de 25e afgerond zijn. Overigens is eerder al 1 november genoemd als mogelijke datum voor het loslaten van de laatste maatregelen, ook dat gonst nog altijd rond.

Unmute Us gaat door
Tegelijkertijd met het lekken van bovenstaande informatie zat de eventbranche om tafel met vier ministers over de aankondiging om de steunpakketten abrupt stop te zetten op 1 oktober, zonder dat er enig zicht is op verruiming en zonder in ogenschouw te nemen dat de eventbranche ook bij verruiming eind september simpelweg niet in een paar weken weer up and running is. Die gesprekken hebben in ieder geval te weinig opgeleverd om bijvoorbeeld de Unmute Us demonstratie van 11 september af te gelasten. De protestmarsen in Leiden, Maastricht, Enschede, Groningen, Eindhoven, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam gaan dus door. Met een verklaring van de organisatie: "De ministers hebben geluisterd naar de argumenten en aangegeven deze mee te nemen in hun besluitvorming richting de volgende persconferentie op 14 september. Dat is mooi, maar geen toezegging en ook geen aanleiding om nu 'Unmute Us!' af te blazen."

>> Meer informatie over Unmute Us


 

Hieronder nog het officiele statement van de organisatie:

Gesprek met bewindslieden geen aanleiding tot afblazen.
Zaterdag 11 september: ‘Unmute Us!’ in tenminste negen steden.

Op zaterdag 11 september vindt voor de tweede maal ‘Unmute Us!’ plaats. De evenementenbranche én bezoekers roepen daarmee het kabinet op festivals en evenementen weer open te stellen. Leiden, Maastricht en Enschede hebben zich als nieuwe steden aangesloten bij de tweede protestmars, terwijl Groningen, Eindhoven, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam wederom van de partij zijn. Naar verwachting worden in de komende periode nog meer steden aangekondigd. Bovendien hebben zo’n 4000 organisatoren zich aangemeld als deelnemer op 11 september, een vervolg op de eerste protestmars van 21 augustus jl. Daarvoor kwamen in totaal zo’n 70.000 mensen op de been. De boodschap van ‘Unmute Us!’ is duidelijk: Een directe terugkeer van festivals en een einde aan de willekeur!

Mede naar aanleiding van de eerste protestmars heeft vanavond een gesprek plaats gevonden tussen de ministers Grapperhaus (JenV), De Jonge (VWS), Van Engelshoven (OCW) en Blok (EZK) enerzijds en vertegenwoordigers van onder meer Alliantie van Evenementenbouwers en ‘Unmute Us!’ anderzijds.

Jasper Goossen schoof als mede-initiatiefnemer en woordvoerder van ‘Unmute Us!’ aan. Voor hem was het gesprek geen aanleiding om de tweede protestmars af te blazen: “De ministers hebben geluisterd naar de argumenten en aangegeven deze mee te nemen in hun besluitvorming richting de volgende persconferentie op 14 september. Dat is mooi, maar geen toezegging en ook geen aanleiding om nu ‘Unmute Us!’ af te blazen. We bespeuren enorme actiebereidheid, niet alleen bij de organisatoren maar ook bij het publiek. En wij willen ons verhaal en onze argumenten kracht bijzetten door massaal de straat op te gaan. Want het is nog steeds niet uit te leggen dat in landen om ons heen met maatregelen van Fieldlab Evenementen wordt gewerkt en dat hier deze Topsector nagenoeg stil wordt gelegd.”

Drie weken

De ‘Unmute Us!’ beweging is voortgekomen uit de dancefestivals en heeft in slechts drie weken de volledige evenementensector én hun bezoekers achter zich weten te scharen. Van de grote buitenfestivals tot zakelijke evenementen en locaties als Ahoy, Ziggo Dome, TivoliVredenburg en meer.

‘Unmute Us!’ is absoluut voorstander van het doorgaan van grootschalige sportevenementen, van voetbal tot Formule 1 (75.000 bezoekers per dag en vele duizenden bezoekers op de omliggende campings en horecapleinen). Hier wordt namelijk mee bevestigd dat het wél kan en de druk op de zorg hierdoor niet exponentieel groeit. ‘Unmute Us!’ vindt dan ook dat de overheid een einde moet maken aan het meten met twee maten. Laat óók de festivals en andere evenementen doorgaan.

Daarom gaan organisatoren, leveranciers, artiesten, evenementenlocaties en bezoekers 11 september wederom massaal de straat op, met één duidelijke boodschap: Houd ons niet langer aan het lijntje! Alle festivals en evenementen kunnen en moeten op volle capaciteit open. Inmiddels heeft het kabinet geen valide argumenten meer om dit te weigeren.

Op 11 september wodt vanaf 14:00 uur genoemde steden de ‘Unmute Us!’ protestmars gelopen. Voor looproutes, meer informatie en aanmeldingen: www.unmute-us.nl

© 2021 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.