Strengere+regelgeving+vrachtwagens+in+binnensteden
Nieuws

Strengere regelgeving vrachtwagens in binnensteden

Overheden maken meer werk van schone lucht in binnensteden. In dat kader wordt de regelgeving voor vrachtwagens met een dieselmotor met ingang van 1 januari 2022 verder aangescherpt. Alleen trucks met een emissieklasse 6 mogen dan de milieuzones in. Alle andere vrachtwagens hebben een ontheffing nodig.

De aangescherpte regelgeving geldt straks in de volgende veertien steden: Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Maastricht, Rijswijk, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. Vanaf 1 april 2022 gaat de politie handhaven. Tot die tijd worden overtredingen afgedaan met een waarschuwing. Hier vind je alle informatie over de milieuzones per gemeente.

De nieuwe regels zijn een nieuwe stap op weg naar zero emissiezones, die gaan gelden per 1 januari 2025. Tot 31 december 2029 geldt er een overgangsregeling die vrachtwagens in emissieklasse 6 toestaat. Vanaf 2030 zijn alleen nog voertuigen zonder uitstoot in de mileuzones toegestaan.

Ontheffingen

Toch zullen de komende jaren nog vrachtwagens toegelaten worden in de milieuzones, die meer uitstoten dan in klasse 6 maximaal is toegestaan. Om de zones in te mogen, is wel een ontheffing nodig. Voorwaarden voor zo'n ontheffing kunnen per gemeente verschillen. Enkele voorbeelden van redenen die goed zijn voor een ontheffing:

-  Bijzondere voertuigen en voertuigen met een speciale opbouw. Hieronder worden onder meer exceptioneel transport en kermis- en circusvrachtauto's verstaan;

- Dagontheffing; onder voorwaarden kunnen leveranciers en ondernemers tot maximaal twaalf keer per jaar een dagontheffing aanvragen;

- Nieuw voertuig in bestelling. Als je een nieuw schoner voertuig hebt besteld en die is nog niet geleverd, kun je ontheffing krijgen;

- Financieel. Ondernemers die niet de financiele mogelijkheden hebben een schoon voertuig aan te schaffen kunnen zich beroepen op de zogenaamde hardheidsclausule. Hiermee is het mogelijk tot maximaal twaalf maanden uitstel te krijgen om over te stappen naar een zero-emissie voertuig.

Wil je weten welke gemeenten bezig zijn met de invoering van milieuzones, dan is deze informatie van Evofenedex erg handig. De RAI Vereniging heeft nog meer praktische informatie in een handig overzicht gezet.

Bron: CLC-VECTA

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.