Storytelling en Evenementen: de impact van storytelling op jouw event
In de wereld van live communicatie en experiential marketing speelt storytelling een cruciale rol bij het creëren van blijvende indrukken en het verbinden van merken met zowel interne als externe doelgroepen. Dit artikel werpt een blik op de kunst van storytelling in evenementen, live communicatie en experience marketing en hoe marketeers en communicatieprofessionals met storytelling tot grote impact kunnen komen.
De komende dagen duikt de redactie de wereld van storytelling en marcom-events in. In 5 artikelen nemen we je mee in de volgende onderwerpen:
1. De Impact van Verhalen en Storytelling op Merkbeleving
2. Hoe komt jouw merkverhaal tot leven op jouw event (online)
3. Hoe betrek jouw gast bij jouw storytelling (volgt)
4. Innovatie technologie en jouw live merkverhaal (volgt)
5. Hoe meet je de impact van jouw storytelling? (volgt)
In deel I duiken we in de wereld van:
De Impact van verhalen en storytelling op merkbeleving
In eerdere onderzoeken werd al aangetoond hoe live communicatie binnen het juiste eventconcept en slimme merkbeleving emoties op roepen. Daarmee kun je onder meer empathie creëren en een diepere betekenis geven aan de informatie die wordt gedeeld. In de context van merkbeleving. live communicatie en experience marketing gaat het erom dat consumenten niet meteen kopers (hoeven) zijn, maar dat je deelnemers in het moment, in de beleving, in de live storytelling aan merk(verhaal) kunt binden.
Van live beleving naar resoneren
Evenementen bieden letterlijk een fysieke ruimte waar merken hun DNA, hun kernwaarden, hun USP en dus hun identiteit tot leven kunnen brengen. Door verhalen te integreren in de juiste live klantreis en beleving kun ie jouw verhaal/boodschap laten resoneren, waarbij een potentiele klant of relatie de kernwaarden van jouw merk live beleeft en zowel in voor- en natraject die merkbeleving resoneert op basis van diezelfde beleving. Jouw storytelling heeft dan naast een slim eventdesign, geintegreerd in een communicatiestrategie voor en na het event, één absolute voorwaarde: authentieke merkbeleving verpakt in jouw story. Bijvoorbeeld, een evenement dat de geschiedenis van het merk vertelt, belicht en laat beleven, kan deelnemers in hun 'reis op het event' betrekken en begeleiden naar het nieuwe product, de lancering van de nieuwe service en dus bij de evolutie en toewijding van het merk.
Voorkom daarbij zenden. Want dat oude model van zender-boodschap-ontvanger, die is in een wereld waarbij iedereen een eigen zender is en in veel gevallen ook zelf de expert..., behoeft ook in de live vorm het slim betrekken van de doelgroep. Laat jouw event met jouw storytelling een interactief moment zijn, een platform. Woorden als interactie en participatie moeten daar centraal in staan, zodat je jouw gast jouw verhaal kan laten omarmen. Zodra je van uit jouw verhaal op een event naar het beleven van het product of de dienst, middels letterlijk het beleven van het verhaal en het product zelf, via praktische voorbeelden, of ervaringsdeskundigen en daarom heen tot interactie te komen, ontstaat een directe relatie met jouw gast. Je koppelt zo jouw brandstory aan het verhaal van jouw gast. Een krachtige match.
Durf daarbij in te zitten op het prikkelen van de zintuigen en daarmee het activeren van emoties. Want, storytelling en events die pure emoties oproepen, blijven beter hangen. Je zou het emotionele resonantie kunnen noemen: een dergelijke beleving wordt niet vergeten en biedt veel aaknopingspunten voor communicatie en herbeleving na het event. Dus visueel, geur, smaak, raken...beleving zorgt voor emotionele betrokkenheid.
Een evenement is niets meer of minder dan het hoogtepunt van het voortraject en het startpunt van het natraject. De motor van de communicatiecampagne. Wie ook die overtuiging deelt, weet dat er iets moois op je ligt te wachten: een narratieve flow. Waarbij het woord narratief de afgelopen jaren steeds vaker terugkomt:
Dikke van Dale:
"Ideeën en opvattingen, gegoten in de vorm van een verhaal waarmee men anderen wil overtuigen."
Binnen de wereld van marketing en communicatie kun je daar nog aan toevoegen: "Een zingevingsverhaal ‘dat de normen, waarden en overtuigingen van een groep, cultuur of samenleving weerspiegelt." Waarbij groep, cultuur, samenleving in dit geval ook vervangen kan worden door jouw merk of jouw organisatie.
Dat narratief kun je niet alleen verpakken in jouw storytelling, maar door dit live te doen, met bovenstaande insteek, kun je een binding van jouw gast, klant, collega of relatie bewerkstelligen. Binnen jouw evenement kun je al een zogeheten narratieve flow bedenken (een rode draad), waarbij elke fase van het evenement een nieuwe laag aan het verhaal toevoegt. Van de ontvangst bij de ingang tot de afsluitende keynote-sessie, evenementen bieden een gestructureerd kader voor het vertellen van een verhaal. En, vergeet daarbij nooit of te nimmer dat de echte flow zowel voor als na het event ontstaat.
Voorbeeld case: Philips en de persoonlijke beleving binnen hun merkverhaal
Een prachtig voorbeeld van live storytelling en al het bovenstaande is de Gouden Giraffe winnende case van Philips. Zij vonden de perfecte match tussen het merkverhaal, het persoonlijke verhaal en de beleving van de gast en een event dat stap voor stap de storytelling als leidraad gebruikte:
>> Meer over deze Philips case
Conclusie:
Evenementen kunnen dienen als dynamische, interactieve, belevenisvolle storytelling-platforms, die verder gaan dan de traditionele communicatiemoddellen. Door de psychologische impact van verhalen te begrijpen en deze strategisch toe te passen en te vertalen in een eventstrategie, kunnen marketeers merkbelevingen creëren die lang in het geheugen van deelnemers blijven hangen. Het opbouwen van emotionele connecties via verhalen tijdens evenementen vergroot niet alleen de betrokkenheid op het moment zelf, maar draagt ook bij aan duurzame merkloyaliteit op de lange termijn.