Rolstoelmatten+op+evenementen%3A+gastvrije+oplossing+voor+rolstoelgebruikers
Nieuws

Rolstoelmatten op evenementen: gastvrije oplossing voor rolstoelgebruikers

Er wordt al heel lang en gelukkig inmiddels best veel gesproken over de toegankelijkheid van evenementen. Al snel denk je dan aan festivals en of bijvoorbeeld rolstoelgebruikers wel overal op een gastvrije manier kunnen komen. Maar dankzij onder andere Marianne Dijkshoorn werden ook de evenementenlocaties en de zakelijke events een spiegel voorgehouden. Nu er rolstoelmatten op de markt zijn, kun je weer een stap zetten richting gastvrijheid en toegankelijkheid.

Marianne Dijkshoorn was in 2016 de openingsspreker tijdens de EventBranche LIVE talkshow in CitySense Utrecht. Haar onderwerp: toegankelijkheid van bedrijven en overheidsinstellingen voor mensen met een fysieke beperking. En ja, daar valt voor evenementenlocaties ook nog veel te winnen. 'Voor een groep van 20 personen, waarvan 1 rolstoeler, polste ik 40 locaties en slechts 1 had alles op orde', was destijds haar keiharde analyse.

Sinds die tijd is er veel over gesproken en ook aardig wat terrein gewonnen. De rolstoelmatten zijn in die strijd misschien wel het meest praktische en gastvrije hulpmiddel dat iedere locatie en eventorganisator kan inzetten om ook rolstoelgebruikers een gastvrij, veilig en toegankelijk gevoel te geven.

Wat zijn rolstoelmatten?

Een rolstoelgebruiker neemt zijn/haar/diens eigen stoel mee. Vaak is er niet op diegene gerekend en daarom parkeert de rolstoelgebruiker de rolstoel maar ergens. Dit kan in een looppad zijn waardoor er veiligheidsrisico’s komen. BHV technisch gezien moeten de looppaden immers vrij blijven. De plaats voor een rolstoelgebruiker kun je aangeven met een zogenaamde rolstoelmat. 

(foto's van LinkedIn-profiel Marianne Dijkshoon)

Voor een rolstoelgebruiker voelt het veel meer gastvrij als er gedacht is aan een plaats voor diegene. Een rolstoelmat verhoogt de gelijkwaardige beleving als je binnen de publieksvakken naast iemand zit en het vergelijkbare kan zien.

Dijkshoorn schetst de praktijk, die ook op evenementen en bijeenkomsten meer dan eens voorkomt: "De rolstoelgebruiker hoort vaak: “Parkeer maar ergens”. Dit klinkt als: “Sorry we hebben niet op je gerekend en ik heb geen idee waar je kan staan, dus zoek een plek uit waar je misschien iets ziet van de beleving.” Totaal niet gastvrij. Met een rolstoelmat maak je een plaats voor iemand in een rolstoel. Lopers begrijpen de afbakening en gaan minder snel op de mat staan of verplaatsen hun stoel naar de bedachte rolstoel plaats."

"Veel organisaties zoals: restaurants, hotels, evenementenlocaties, musea, theaters en gemeenten hebben nu de matten in hun eigen huisstijl. Deze organisaties bieden zo een gastvrije, praktische en veilige oplossing voor de rolstoelgebruikers. Veilig, omdat BHV-technisch de looppaden immers vrij moeten blijven van alle soorten obstakels."

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.