Roel+Wolbrink%3A+%27Meer+empathie%2C+minder+regels%27
Nieuws

Roel Wolbrink: 'Meer empathie, minder regels'

Corona heeft voor flink wat verschuivingen gezorgd op het gebied van etiquette. Wie kunnen we daarover beter bevragen, dan Roel Wolbrink, de auteur van het Blauwe Boekje, de gids waarin haarfijn beschreven staat hoe het in het zakelijk verkeer eigenlijk hoort?

"Er is zeker veel veranderd door corona", aldus etiquette-deskundige Roel Wolbrink. "De extraverten hebben door corona veel terrein moeten prijsgeven. Voor de pandemie waren de beruchte drie kussen een soort sociale verplichting. Nu - na de pandemie - is afstand houden als je niet wilt kussen een stuk eenvoudiger."

Empathie

Mag je nog wel een hand geven? "Daarvoor heb je twee partijen nodig. Het is meer een kwestie van aanvoelen, van communicatie. Je ziet dat we langzaam maar zeker weer meer opschuiven in de richting van het oude normaal. Maar het wordt nooit meer hetzelfde. Regels zijn er veel minder. Het gaat om empathie, voel je de ander, respecteer je de ander. Dus het draait minder om regels en meer om empathie."

De beweging terug naar de oude wereld is goed terug te zien in bijvoorbeeld netwerkbijeenkomsten. "Vroeger was tijdens dit soort events een armlengte afstand de norm. Door corona is dat een tijd anderhalve meter geweest. Die 'veilige' afstand is met het afschaffen van de maatregelen verdwenen, maar we zijn nog niet terug op het niveau van de armlengte."

Live communicatie

Er gaat niks boven de kracht van live communicatie, zo vindt ook Roel Wolbrink, die behalve auteur mede-eigenaar is van modezaken New Tailor in Utrecht, Amsterdam en binnenkort ook Den Haag. "We zijn gaan thuiswerken, doen meer online. Wil je echt contact maken, dan doe je dat toch live. Je wilt bij elkaar zijn, elkaar in de ogen kunnen kijken."

Events spelen daarbij een belangrijke rol. Was een event vroeger voor velen een escape van kantoor. Tegenwoordig is het meer een traktatie. Het moet dan ook wel wat toevoegen en opleveren. "Live contact is het voorportaal van een stevigere verbinding met elkaar. Vrijwel iedereen heeft het live contact gemist de afgelopen jaren. Nu is het live contact, het elkaar ontmoeten de opmaat naar die diepere connectie. Elkaar ontmoeten via het scherm was praktisch, maar kan het elkaar live ontmoeten niet vervangen."

Zilveren jubileum

Roel Wolbrink schreef samen met Stefan de Vries Het Blauwe Boekje, de stijlgids voor manieren, kleding, eten en drinken. Komend jaar is het 25 jaar geleden dat deze gids het levenslicht zag. "Een mooi moment om met een vernieuwde uitgave te komen, want er is - zeker de laatste jaren - best wel veel veranderd; minder regels en meer empathie." Geinteresseerd in deze stijlgids? Bestel 'm hier.

 

 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.