Prioriteer+jij+netwerken+al+boven+inhoud+op+jouw+evenement%3F
Nieuws

Prioriteer jij netwerken al boven inhoud op jouw evenement?

Het toonaangevende Bizzabo publiceerde een top 7 van eventindustrie trends. Voor ons de meest opvallende: het prioriteren van netwerken boven evenement-inhoud. Die trend is zeker niet nieuw, of toch wel: want waar de bezoeker eerder al aangaf de meeste prioriteit aan netwerken te geven, gaan de eventteams dat nu ook in zien en pakken de netwerkkoe bij de hoorns.

Neem een gemiddeld evenement waar kennis of samenkomen centraal staan en de focus gaat al snel op de contentmatige inhoud. Complete eventteams binnen bedrijven en organisaties zijn maanden bezig met de juiste sprekers, workshops en kennissessies. Om aan het eind van het voorbereidingstraject nog even wat voorzieningen te treffen voor het netwerken. Nou, volgens Bizzabo komen die prioriteiten anders te liggen.

Al vijf jaar geleden deed EventMB onderzoek naar de reden van bezoekers om naar zakelijke evenementen te gaan. Toen al bleek de gast van jouw event helder:


>> Veel meer over Eventmarketing

Volgens Lauren Olerich, senior director of events bij Gainsight geven evenemententeams steeds meer prioriteit aan netwerken boven inhoud. Deelnemers opties geven voor netwerken en verbinden en dat als organisator faciliteren voor jouw bezoekers.

Op Bizzabo legt Olerich uit hoe netwerken jarenlang een ondergeschoven kindje was: "Ik denk dat de mate van ons netwerken in de beginjaren niet veel meer dan een netwerklunch was. We hoopten dat mensen gesprekken zouden aanknopen. Een dergelijke passieve benadering van netwerken snijdt absoluut geen hout meer."

Inmiddels is het netwerken door een evenement heen geïntegreerd. Er wordt letterlijk ruimte en tijd gereserveerd in de eventagenda. "Als je wat ruimte creëert in je agenda, biedt dat meer kansen voor spontane netwerkmogelijkheden. Maar je moet ook je deelnemers begeleiden om die netwerkruimtes gemakkelijker te vinden." Volgens Olerich heeft het de voorkeur om kennissessies en netwerkmogelijkheden te integreren. Daarvoor kiest zij vooral voor Topic Based netwerken, zoals op The Next Event: mensen aan elkaar koppelen op kennisbehoefte en thema's.

Als laatste tip komt zij met het netwerklounge concept: diverse lounges waar mensen gekoppeld worden aan de hand van persona's en gedeelde interesses. Daardoor ontstaat een meer persoonsgerichte manier van netwerken faciliteren.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.