Over+herdenken+en+vieren
Nieuws

Over herdenken en vieren

Oorlog. Het thema is actueler dan het de laatste jaren is geweest. Op 4 mei herdenken we en op 5 mei vieren we de vrijheid. Ook hier zetten live events de boodschap kracht bij, waarbij iedereen zijn eigen interpretatie kan hebben.

Op 4 mei herdenken wij. Op De Dam in Amsterdam worden kransen gelegd en er worden speeches gehouden. De plechtige stilte om 20.00 uur, waarbij de oorlogsslachtoffers worden herdacht, hebben ongekend veel impact. Dat voel je als je naar je tv-scherm naar de Nationale Dodenherdenking kijkt. Nog veel meer raakt die stilte je als je live - temidden van al die anderen - de slachtoffers herdenkt. Dan dringt het besef van de offers die de slachtoffers hebben gebracht door tot in het merg in het diepst van je beenderen. 

En dan op 5 mei, dan is het Bevrijdingsdag. Dan mag er worden gevierd en traditioneel doen we dat met Bevrijdingsfestivals op diverse plekken in ons land. Een keur aan artiesten vliegt van optreden naar optreden in een grote helicopter. Tijd voor plezier, maar plezier met een boodschap. Die boodschap wordt gebracht door de artiesten die jonge generaties weet te raken. Die belangrijke boodschappen van herdenken en vieren levend houden en verspreiden in deze roerige tijden door middel van impactvolle events is ons vak. Die fakkel blijft branden. 

Een van de artiesten die op vrijdag 5 mei rondreist langs de verschillende festivals is Froukje. Zij praat met haar Oekraïense collega Roxolana over vrijheid in deze documentaire.

 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.