Opmars+van+NFT%27s+zet+door
Nieuws

Opmars van NFT's zet door

Of het nu om popconcerten gaat of om sportwedstrijden valse tickets zorgen nog altijd voor veel problemen. De populaire NFT's (non fungible tokens) bieden uitkomst. De praktische toepassing van NFT's krijgt tractie nu Binance, de grootste crypto exchange ter wereld, zich op deze markt stort.

Bij Binance zagen ze de chaos die ontstond tijdens de UEFA Champions Legue Finale in Parijs. Voor deze wedstrijd tussen Liverpool en Real Madrid waren duizenden valse tickets in omloop. De chaos zorgde ervoor dat mensen met een geldige ticket de wedstrijd misten en het aanvangstijdstip moest worden uitgesteld. Het was de aanleiding om een pilot op te zetten met NFT's.

Praktisch nut

NFT's zijn nu vooral bekend als digitale afbeeldingen van apen, waar honderdduizenden euro's voor worden betaald. Mensen die onbekend zijn met de technologie doen NFT's vaak af als hype. Binance executive Zoe Wei zegt nu dat de lancering van NFT ticketing laat zien dat NFT's ook praktisch nut hebben. Deze pilot met Lazio Roma is een belangrijke use case voor Web3-technologie.

NFT's zijn niet te vervalsen, omdat ze zijn vastgelegd in de blockchain en gekoppeld zijn aan smart contracts. Bij aanschaf van een ticket, komt deze terecht in een persoonlijke wallet. Het is mogelijk om NFT's te verkopen, waarbij de koper altijd op de blockchain de echtheid kan verifieren en de complete transactiegeschiedenis kan terugvinden. Middels een smart contract kunnen tickets ook niet overdraagbaar worden gemaakt.

Naast het voorkomen van fraude bieden NFT's nog meer voordelen. De verkoop is goedkoper dan een regulier ticketsysteem. Maar misschien wel de grootste plus is dat er beleving gekoppeld kan worden aan de NFT's. Daarmee krijgt de hobby van de verzamelaars van honkbalplaatjes, voetbalplaatjes en andere collectables een heel nieuwe dimensie.

100 miljoen

Behalve Lazio Roma heeft ook FC Barcelona grote plannen met NFT's. Het blockchainbedrijf Chiliz investeert 100 miljoen euro om Barcelona de Metaverse in te helpen. De socio's kunnen Barcelona fantokens aanschaffen, waarmee ze voordeel of voorrang krijgen bij aanschaf van tickets of merchandise. Het zijn recente voorbeelden van het gebruik van NFT's. In de Verenigde Staten heeft de NFT al eerder zijn opwachting gemaakt in competities als de NBA, NFL en de NHL.

 

 

 

 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.