Is+engagement+marketing+de+oplossing+voor+onze+jarenlange+zoektocht%3F
Nieuws

Is engagement marketing de oplossing voor onze jarenlange zoektocht?

De eventprofessionals, eventmanagers, brandmanagers, marketers en al die anderen die meegroeiden met het vak van bedrijfsuitjes en feestjes naar volledig geïntegreerde live communicatie en live marketing, kent de strijd: hoe noemen we ons? Een event? Is live communicatie de verzamelnaam? En hoe noem je het in de marketing dan? Experience? Experiential? Of is engagement marketing de oplossing die we zoeken?

Engagement marketing is een marketingstrategie die zich richt op het betrekken van consumenten en het opbouwen van relaties met hen door middel van verschillende interactieve en toegevoegde waarde-ervaringen. In tegenstelling tot traditionele marketingbenaderingen die vaak de nadruk leggen op eenrichtingscommunicatie, streeft engagement marketing ernaar om het publiek actief te betrekken bij het verhaal en de activiteiten van het merk. Dat is onze samenvatting van 30 verschillende definities. Opvallend wel: bij engagement marketing wordt bijna altijd de consument als doelgroep benoemd.

Enkele belangrijke elementen die symbool staan voor engagement marketing:

  • Tweerichtingscommunicatie

Engagement marketing moedigt dialoog aan tussen het merk en zijn publiek. Het gaat niet alleen om het overbrengen van boodschappen, maar ook om het luisteren naar klantfeedback, het reageren op vragen en het bevorderen van gesprekken.

  • Interactieve inhoud

Merken creëren inhoud die participatie en interactie van consumenten uitnodigt. Dit kan onder meer peilingen, quizzes, wedstrijden, enquêtes, interactieve video's, games en meer omvatten.

  • Personalisatie

Het afstemmen van marketinginspanningen op individuele voorkeuren en gedrag verbetert de betrokkenheid. Gepersonaliseerde inhoud en aanbiedingen maken klanten het gevoel dat ze gewaardeerd en begrepen worden, waardoor hun band met het merk wordt versterkt.

  • Het opbouwen van gemeenschappen

Merken stimuleren vaak gemeenschappen rond hun producten of diensten. Deze gemeenschappen bieden een platform voor klanten om met elkaar in contact te komen, ervaringen te delen en ondersteuning te bieden, waardoor hun band met het merk wordt versterkt.

  • Gebruikers gegenereerde inhoud

Het aanmoedigen van gebruikers om inhoud te creëren en te delen die gerelateerd is aan het merk kan de betrokkenheid aanzienlijk verhogen. Dit kan gebeuren via hashtags, uitdagingen of wedstrijden die klanten aanmoedigen om hun ervaringen met het product of de dienst te delen.

  • Omni-channel benadering

Engagement marketing maakt gebruik van meerdere kanalen om klanten te bereiken waar ze ook zijn. Dit omvat sociale media, e-mail, websites, evenementen en meer, om een samenhangende en meeslepende merkervaring te bieden op verschillende contactpunten.

  • Het meten van betrokkenheidsmetrieken

In tegenstelling tot traditionele marketingmetrieken zoals impressies of bereik, richt engagement marketing zich op metrieken zoals likes, shares, opmerkingen, tijd besteed aan inhoud, conversieratio's en klanttevredenheidsscores om de effectiviteit van campagnes te beoordelen.

Over het algemeen streeft engagement marketing ernaar om betekenisvolle interacties te creëren tussen het merk en zijn publiek, wat leidt tot een verhoogde loyaliteit, pleitbezorging en uiteindelijk, zakelijke groei. Zijn wij dan straks de wereld van live communicatie en engagement marketing? Wat ons betreft hoeft de doelgroep bij engagement marketing met bovenstaande uitleg zeker niet alleen uit consumenten te bestaan. HR die engagement marketing intern uitvouwt? Relatiemarketing in de vorm van engagement marketing? Volgens ons kan het allemaal....

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.