Hoe+meet+je+de+impact+van+een+live+event%3F
Nieuws

Hoe meet je de impact van een live event?

Tegenwoordig is bijna alles meetbaar. Dat geldt zeker voor online. Maar hoe meet je de impact van een live event? In De Kuip in Rotterdam werd onlangs de aftrap gegeven van de Event Impact Monitor. Dit nieuwe initiatief heeft de potentie om uit te groeien tot een meetinstrument dat een kwaliteitsimpuls kan geven aan de eventbranche en dus van onschatbare waarde is voor opdrachtgevers en organisatoren.

De Event Impact Monitor is een initiatief van de werkgroep Events Meten. Deze groep is actief vanuit de bvA, Bond van Adverteerders met IDEA (Independant Dutch Event Association) als actief betrokken partner. Tijdens de bijeenkomst in De Kuip werd de Event Impact Monitor toegelicht door een panel bestaand uit Bas Borkus (bvA-lid), Guido Aerts (Breda University of Applied Sciences) en Jasper Bronner (Mediacom). 

Event Impact Monitor

Doel van de Event Impact Monitor is het opzetten van een instrument dat impact van live events op een merk of organisatie op consistente wijze inzichtelijk maakt. Het moet bruikbaar zijn binnen de domeinen Business-to-Business, Business-to-Consumer en Business-to-Employee. Met het instrument kan straks de impact vergeleken worden met de impact van andere mediumtypen. De motor van het instrument is een database met informatie van de meest uiteenlopende events binnen de genoemde domeinen. 

Het vergezicht van de Event Impact Monitor is prachtig. Als de effecten concreet in kaart gebracht kunnen worden, is dat van grote waarde voor de hele branche. Concrete, goed te onderbouwen effecten en resultaten van live events zijn nodig, want in de huidige zakelijke wereld overtuig je opdrachtgevers al lang niet meer op basis van een gevoel. 

De database van de Event Impact Monitor gaat doorlopend gevuld worden met input die via uiteenlopende events wordt opgehaald. De werkgroep heeft als vertrekpunt basisvragen geformuleerd, die relevant zijn voor elke event in de verschillende domeinen. De mogelijkheid bestaat om optionele vragen toe te voegen, die betrekking hebben op de specifieke doelstellingen van het evenement. Hoe meer events data leveren aan de monitor, hoe krachtiger en waardevoller het instrument wordt.

Pilots

De werkgroep gaat actief op zoek naar twee pilots per domein (Business-to-Business, Business-to-Consumer en Business-to-Employee). Tijdens deze pilots worden de ervaringen met de monitor bestudeerd en wordt de basis gelegd voor de database, die in de toekomst cruciaal gaat zijn voor het succes van de  Event Impact Monitor. Opdrachtgevers en organisatoren die meer willen weten over deze pilot kunnen contact opnemen via info@bva.nl.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.