Het+lot+van+de+wereld+ligt+in+de+handen+van+eventprofessionals%2E%2E%2E
Nieuws

Het lot van de wereld ligt in de handen van eventprofessionals...

COLUMN - Wat is er toch allemaal aan de hand? We hollen van crisis naar crisis. Hoge energierekeningen, dalende koopkracht, asielzoekers zonder slaapplek, oorlog in Oekraïne, toenemende polarisatie, de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk. Het is allemaal even niet zo heel gezellig. Zo kan ook het niet langer. Waar is het licht aan het eind van de tunnel? Beste eventprofessionals van Nederland: verlicht ons!

Er is een gezegde dat luidt 'Als je tot je nek in de shit zit, moet je je hoofd niet laten hangen'. Negativiteit daar hebben we niks mee. Hoe lastig het soms ook is; er zijn altijd lichtpuntjes. De spaarzame lichtpuntjes op dit moment zijn de vele evenementen. Festivals, concerten en businessevents zijn voorbeelden van energiebronnen. die in deze donkere tijden voor vreugde, plezier en gratis energie zorgen.

Het wordt voor meer en meer mensen een trend. In het weekend even ontsnappen aan de ellende die doordeweeks over ons wordt uitgestort. Even de remmen los tijdens een festival, concert of voetbalwedstrijd. Met enige fantasie zou je deze trend als Escape Marketing kunnen betitelen. Ontsnappen aan de werkelijkheid. Vluchten in de digitale wereld. Zet je VR-bril op en zeg maar dag tegen de werkelijkheid, zeg maar tijdelijk dag tegen je zorgen over de energierekening en het verlies aan koopkracht. Jezelf ontwikkelen, plezier hebben in de digitale wereld. In de Metaverse. Het klinkt beter dan in de kou gaan zitten kniezen. 

Slecht weer en pandemie
En wat is het toch ook heerlijk om als marketeers, trendwatchers of tech-adepten een ontwikkeling als Metaverse te omarmen en keihard te schreeuwen dat de er geen andere weg is en dat de toekomst gisteren begonnen is. Wie het goed analyseert ziet ook echt een bubble waar je het fysieke leven achter je laat en in een totaal andere bubble terecht komt. En daar zit zeker in lastige tijden een prachtige kans: vanuit een nieuwe bubble kun je veel beter, analytischer en met een vrije, open blik naar de problematiek van alle dag kijken. Dan worden problemen inderdaad uitdagingen en wie daar durft te ontmoeten, het gesprek aan te gaan, die komt dan ook echt tot inzichten en zelfs oplossingen. Maar hoho, dan kunnen we wel allemaal de Metaverse gaan omarmen, maar dat wat je creeert in het virtuele metaversum, deden en doen wij toch al decennia lang met live events!?!?

En daar komt nog eens bij dat de Metaverse nog in de kinderschoenen staat, er is al veel mogelijk, maar het zit nog in de early adaptorfase. Aan de andere kant: onderschat het niet, dagelijks worden er nieuwe digitale deuren geopend. Het gaat pas echt wat worden als je meer kunt ervaren, aldus goeroe Julius Solaris over de Metaverse. Met andere woorden 'de Metaverse is de komende jaren nog een beetje behelpen'. Maar wellicht al wel jouw nieuwe, hippe en met oneindige mogelijkheden slechtweerscenario of pandemie-alternatief.

Maar voor nu: er is altijd nog 'live'. We kunnen elkaar ontmoeten, samen dansen, samen zingen en samen bier drinken. Events zorgen voor ontlading voor de een, even de spanning wegdansen. Voor de ander is meebrullen tijdens een concert de manier om de batterij weer op te laden om er de hele week weer tegenaan te kunnen. Events zijn het wapen tegen negativiteit. Het is op dit moment de smeerolie in onze maatschappij. Het vak van eventmanager is belangrijker dan ooit. We kunnen hier met verve pleiten voor een Ministerie van Events. Zonder events is er helemaal geen klap meer aan.

Events waren altijd al een metaverse
De wereld van events is altijd al een wereld geweest die parallel loopt aan de werkelijkheid. Het krachtige is dat de paralelle wereld van live communicatie geladen wordt met positieve energie. Wij brengen mensen en meningen bij elkaar die anders nooit samen zouden komen. Bij events geen oneindige reply van louter eigen meningen, maar oplossingsgerichte interactie, het delen van inzichten en de gezamenlijke zoektocht naar de oplossing. De warme hand die geschud wordt, het nieuwe contact, de ideeenschets uit de hackathon, of het team dat de neuzen weer dezelfde kant op krijgt.  

Met een ruime blik kun je events zien als een live equivalent van de Metaverse. Deze vorm van live communicatie is een gezonde en geestverruimende oplossing om je te wapenen tegen negativiteit. Deze live versie van de Metaverse - we noemen het NEXTLIVE - was tot nu toe een belangrijke bijzaak in het leven, een welkome afleiding. Maar let op! Als de globale spiraal ons nog verder neerwaarts duwt, zouden events wel eens de enige oplossing kunnen zijn. Niets is krachtiger dan elkaar live ontmoeten in de juiste setting. Dan komen er verborgen krachten vrij, die muren kunnen slechten en gordijnen kunnen openen. 
 

We willen het niet groter maken dan het is, maar het lot van de wereld ligt in de handen van de eventbranche...


Lieve mensen in de eventbranche, ken je verantwoordelijkheid. En we willen het echt niet groter maken dan het is...maar het lot van de wereld rust op jullie schouders. Grijp jullie wapens en zet de beste events ever neer! Elimineer de negativiteit en bouw aan een rooskleurige toekomst, breng mensen samen, meng meningen tot oplossingen, wijs de weg! Leid mensen door de tunnel en verlicht ons...

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.