Groot%28ste%29+evenement+van+Nederland+trekt+10+procent+meer+bezoekers%3A+1%2E7+miljoen
Nieuws

Groot(ste) evenement van Nederland trekt 10 procent meer bezoekers: 1.7 miljoen

De VriendenLoterij Open Monumentendag heeft in 2023 een bezoekersrecord gebroken. Het grootste gratis culturele evenement van Nederland werd het tweede weekend van september door 1,7 miljoen mensen bezocht, zo blijkt uit onderzoek.

Dit is een forse stijging ten opzichte van de eerste schattingen, die uitkwamen op ruim 1,3 miljoen bezoekers. "We dachten al een record te pakken te hebben, maar dit overtreft al onze verwachtingen", aldus directeur Harald de Boer.

Foto: Open Monumentendag 2023 in Naarden, met de herdenking van het jaar 1673 waar de Franse troepen vertrokken en het Staatse leger werd verwelkomd © stichting Nederland Monumentenland.

Onderzoeksbureau Kantar Public voert elk jaar onderzoek uit naar de bezoekersaantallen van Open Monumentendag. De eerste schattingen worden altijd gedaan op basis van cijfers die - via de vrijwilligers bij de ingang van de monumenten - door de Open Monumentendag comités worden gemeld bij de landelijke organisatie. In de weken na het evenement doet Kantar Public onderzoek naar de daadwerkelijke bezoekersaantallen, door steekproefsgewijs een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking te bevragen.

Steeds meer monumenten
De Boer: "We zijn enorm blij dat we een record te pakken hebben. Toch komt het niet helemaal als een verrassing. Als organisatie loop je zelf ook rond tijdens het weekend en je houdt contact met de comités. Alles wees erop dat het een zeer goed bezochte 37ste editie van Open Monumentendag zou worden. Maar 1,7 miljoen bezoekers overtreft natuurlijk wel alle verwachtingen!"

Volgens directeur De Boer heeft deze forse stijging meerdere oorzaken. Zo blijkt dat er jaarlijks steeds meer monumenten bijkomen die opengesteld worden. Ook het aantal activiteiten neemt jaar op jaar verder toe. "We zaten dit jaar op 5.129 monumenten en 1.251 activiteiten. Het feit dat de entree gratis is, is voor veel mensen een mooie gelegenheid om op pad te gaan. En het stralende weer heeft ook zeker een positieve bijdrage geleverd." 

Vorig jaar trok Open Monumentendag ruim 1,2 miljoen bezoekers, tot dan toe een record. Dit jaar is dat aantal met 500.000 extra bezoekers ruimschoots overtroffen, wat het evenement wederom tot het grootste gratis culturele evenement van Nederland maakt. Gedragen door de inzet van ca. 300 Open Monumentendag comités tezamen met 18.000 enthousiaste vrijwilligers.

Save the date 2024
In 2024 vindt de 38ste editie van Open Monumentendag plaats op zaterdag 14 en zondag 15 september. Meer informatie over het thema in 2024 en de gastgemeente voor de landelijke opening - op de vrijdag voorafgaande aan het weekend - wordt in een later stadium bekend gemaakt.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.