fritz%2Dkola+CEO+Mirco+Wiegert%3A+met+events+en+activaties+Nederland+bestormen
Nieuws

fritz-kola CEO Mirco Wiegert: met events en activaties Nederland bestormen

Duitsland is al enige tijd in de ban van het 'alternatieve' cola-merk fritz-kola. Wat ooit begon met een kleine investering en een paar kroegen in Hamburg die het merk verkochten, is uitgegroeid tot een succesverhaal. Sterker nog, in Duitsland heeft het merk zich volledig genesteld tussen Pepsi en Coca-Cola in. Events, live en activaties, zichtbaar zijn, speelt een grote rol bij de groei van het merk. Ook in Nederland.

Of de twee studenten die 20 jaar geleden fritz bedachten, Mirco Wiegert (foto, fritz-kola.com) en Lorenz Hampl, ooit gedacht hadden dat fritz-kola in Duitsland grootmachten Pepsi en Coca-Cola zou verdrukken? Of dat ook Nederland langzaam maar zeker het merk omarmt? En hoe events daar een rol bij spelen, dat moesten we wel vragen. Zeker na 2 dagen OMR23 in Hamburg waar alles fritz-kola was en 70.000 marketeers de ogen uitkeken naar de vele plekken waar fritz zichtbaar was.

De redactie van EventBranche.nl kreeg de mogelijkheid om oprichter en CEO Mirco Wiegert van fritz-kola te vragen naar het merk, hoe live, events en activaties daarbij een rol spelen en ook hoe Nederland in de ban gaat raken van dit alternatieve kola merk.

Wij zijn erg benieuwd hoe evenementen en activaties ervoor zorgen dat het merk fritz-kola in Nederland gepositioneerd wordt.

Mirco Wiegert, CEO fritz-kola: "In Nederland hebben we een sterke positie en binnen de horeca zijn we het derde merk. fritz-kola sponsort vooral muziekfestivals waarbij we onze kola beschikbaar willen hebben op locaties waar 'young urbans' graag verblijven of uitgaan. Hieronder vallen ook de trendy en alternatieve horecazaken.

Hoe ziet de marketing en communicatiemix van fritz-kola er uit en op welke manier spelen events daar een rol in?

Wiegert: "Omwille van plezier en milieu is het enorm belangrijk dat we in de huidige tijd als bedrijf een standpunt innemen voor een open en democratische samenleving, de bescherming van milieu en klimaat en het initiëren en bevorderen van sociale projecten. Naast de aanwezigheid op muziek evenementen, werken we nauw samen met kunstenaars en creatieven die juist voor deze waarden opkomen. Onze campagnes tonen waarvoor we staan."

Hoe passen deze events en activaties bij de doelgroep?

"We weten dat F&B bij jongvolwassenen meer en meer een lifestyle wordt en dat het een doelgroep is met een uitgesproken mening over sociale, milieu- en politieke kwesties. Ze verwachten van merken dat ze een standpunt innemen. En fritz is fritz! Wij laten zien waar we voor staan op relevante en unieke wijze. We zijn geloofwaardig in wat we doen (hergebruik van de flesjes en het gebruik van uitsluitend duurzame ingrediënten), zonder plezier uit het oog te verliezen en dat trekt de juiste consument vanzelf aan."

We zien fritz ook op veel evenementen terug als drankje/sponsor, hoe gaan jullie daarmee om dat het bijdraagt aan de beleving?

"Voor fritz-kola draait het om een positieve associatie bij de bezoeker. Dit gaat verder dan alleen het drinken van onze kola, limonades of spritzers. We creëren van een aantrekkelijke festivalomgeving met aankleding, decoraties en visuele elementen en interactieve activiteiten. Door deze combinatie geven we de festivalganger een onvergetelijke beleving en hebben ze een positieve kennismaking met fritz."

En hoe uit zich dat?

"Via muziekfestivals willen we onze doelgroep bereiken. Inmiddels is fritz-kola van veel festivals een vaste partner, onder meer bij DGTL, Best Kept Secret, Gardens of Babylon, By the Creek, Amsterdam Open Air en Amsterdam Dance Event op verschillende locaties. Op die plekken treffen we precies de jongvolwassenen die passen bij fritz-kola."


Purpose marketing als DNA van het fritz-kola merk

De afgelopen jaren wist fritz-kola met humor en af en toe een provocatie het merk zorgvuldig op te bouwen. Inmiddels mengt het merk zich nog nadrukkelijker in sociaal maatschappelijke discussies. Purpose marketing. Dat uit zich onder meer in de campagne good never sleeps. 

Met de nieuwe campagne “good never sleeps” kiest fritz-kola voor een nieuwe benadering van communicatie en bewijst dat plezier en verantwoordelijkheid niet tegenstrijdig zijn. Na 18 jaar humoristische en provocerende communicatie giet de Hamburgse drankenfabrikant zijn waarden en houding nu in een zelfbewuste imagocampagne. Hiervoor worden nu, ongeretoucheerd, eigen medewerkers en fritz-kola opinieleiders afgebeeld, zonder verlies van optimisme en joie de vivre. De campagne is te zien op posters, op festivals en evenementen, via digitale activaties en in PR-activiteiten.

Binnen dezelfde campagne deed fritz-kola een wake-up call met een pakkend liedje en bijhorende video, die alleen op YouTube al een half miljoen keer bekeken werd:


 

Over fritz-kola

fritz-kola werd in 2002 opgericht door twee studenten in Hamburg. De eerste kola werd gelanceerd in 2003, gevolgd door talrijke limonades en spritzers op basis van sap.

In het belang van het milieu gebruikt fritz-kola sinds zijn oprichting statiegeldflessen en breidt zijn gedecentraliseerde en consumentgerichte botteling voortdurend uit. Daarnaast is fritz-kola betrokken bij het initiatief "Pfand gehört daneben" (statiegeld hoort erbij), de beweging "Trink aus Glas" (drink uit glas) en tal van projecten voor een duurzame samenleving. Zo kocht je op OMR23 een fritz voor 5,50 euro en kreeg je bij het inleveren weer 2 euro pfand terug.

Mirco Wolf Wiegert en Winfried Rübesam zijn directeuren van het bedrijf, dat sinds 2014 fritz-kulturgüter heet.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.