Frisse+start+voor+evenementenindustrie+Europa
Nieuws

Frisse start voor evenementenindustrie Europa

ILEA Europe, de Europese afdeling van de International Live Events Association, is het afgelopen jaar gereorganiseerd. De officiële wedergeboorte van ILEA Europe vond afgelopen maand plaats. De locatie was Istanbul, een van de belangrijkste bestemmingen voor evenementen ter wereld.

Istanbul, de stad op twee continenten, daar waar de passie van het Oosten de zonden van het Westen ontmoet, deze stad is sinds april evenementenhoofdstad van Europa. De Turkse evenementenvereniging TUED (International Event Association of Turkey) stuurde de uitnodiging, die in dank door het bestuur van ILEA Europe werd aanvaard.

Nieuwe start

"Het was een belangrijke bijeenkomst voor de Europese evenementenindustrie. We hebben een nieuwe start gemaakt en nu moeten we vooruit kijken", zei Meltem Tepeler, voorzitter van de Turkse evenementenvereniging TUED, die ook betrokken is bij het ILEA-bestuur.

Zij benadrukte het belang van internationale samenwerking en zei dat alleen als de Europese evenementenindustrie schouder aan schouder staat met politici en evenementenplanners uit het bedrijfsleven en de industrie, het mogelijk zal zijn om de pandemie met succes te boven te komen. "Dit is niet iets wat één organisatie of vereniging alleen aankan, dit is teamwerk", benadrukt Tepeler op.

'We willen evenementenexperts in Europa met elkaar verbinden en stellen ons netwerk voor het eerst open voor eventplanners en marketing- en budgetbeslissers uit het bedrijfsleven'

Geschiedenis en toekomst

Het Ciragan Palace Kempinski in Istanbul, gelegen aan de Bosporus, was het toneel voor de herstart van ILEA. Een privéjacht haalde het ILEA Europe-bestuur op van de Shangri-La Bosphorus en bracht hen naar de persconferentie. Tijdens de twee uur durende boottocht konden de internationale evenementenexperts de nieuwe evenementenhoofdstad van Europa zelf ervaren. "Istanbul is een indrukwekkende evenementenbestemming waar de geschiedenis een levendige symbiose aangaat met de toekomst", zegt ILEA-bestuurslid Hans Schriever.

"Eventplanners vinden hier de perfecte omstandigheden voor de storytelling van merken en bedrijven. Dit wordt bewezen door innovatieve projecten zoals de Galataport Istanbul. De Turkse cruisehaven - met een investering van meer dan 1,6 miljard euro - wordt beschouwd als een project van mondiale betekenis en verrijkt de evenementenbestemming Istanbul.

Galataport

"Galataport Istanbul is een geheel eigen ecosysteem in het hart van deze stad en biedt de belangrijkste digitale functies en de nieuwste technologieën die de succesvolle planning en realisatie van internationale (live) evenementen mogelijk maken. We waren allemaal erg onder de indruk van de vele mogelijkheden hier in Istanbul" aldus Hans Schriever. 

Mehmet Bali is hoofd marketing bij Galataport Istanbul. Hij houdt toezicht op vele projecten in het innoverende gebied en was beschikbaar voor het ILEA-bestuur voor een persoonlijke rondleiding. "Galataport Istanbul beschikt over een infrastructuur die wereldwijd uniek is, evenals een ondergrondse terminal van 29.000 vierkante meter, die internationaal al veel lof en erkenning heeft geoogst. We zijn goed uitgerust voor evenementen in alle soorten en maten."

Metaverse

De evenementenbestemming Istanbul toont zich modern en innovatief. "We willen niet alleen live-evenementen organiseren," zegt evenementenadviseur Cantekin Temizer, bestuurslid van TUED, tijdens de ILEA-persconferentie. "Metaverse evenementen in Istanbul bieden ook eventplanners een breed scala aan mogelijkheden." In een keynote speech ging Metaverse-expert Zehra Öney, oprichtster van de Women in Technology Association, nader in op virtuele evenementen.

"De marktomvang van Metaverse heeft een verkoopvolume bereikt van ongeveer 65 miljard US dollar in 2021. De ontwikkeling van deze markt zal naar verwachting verder groeien van 100 miljard dollar in 2022 tot 1.500 miljard dollar in 2029", aldus deze deskundige. "Metaverse is geen tweede parallel universum zoals iedereen zegt, het is eigenlijk een Web 3.0 kans." 

ILEA + NEXTLIVE

Christian Seidenstücker, sinds 10 jaar voorzitter van de Europese afdeling van de wereldwijd actieve vereniging voor live-events, benadrukte in zijn toespraak de relevantie van het Europese evenementennetwerk: "Wij willen evenementenexperts in Europa met elkaar in contact brengen om van elkaar te leren en samen nieuwe ideeën te ontwikkelen", aldus de CEO van het evenementenbureau JOKE Event AG uit Bremen.

Als eerste Europese vereniging voor live-evenementen kiest ILEA Europe voor een totaal nieuwe aanpak: "Voor het eerst stellen wij ons netwerk open voor zowel eventplanners als marketing- en budgetbeslissers uit het bedrijfsleven". Samen met de content marketing experts van NEXTLIVE - de Duitse zuster van EventBranche.nl en EvenementOrganiseren.nl - heeft ILEA Europe een nieuwe website gelanceerd, die direct gekoppeld is aan het contentplatform NEXTLIVEdcp.com.

Op www.ilea-europe.com kunnen deskundigen uit de evenementenbranche en evenementenplanners, maar ook marketing- en budgetbeslissers uit het bedrijfsleven inhoud, evenementen en opleidingen vinden.

Live communicatie

Content, events en educatie: NEXLTIVE gebruikt deze drie pijlers om relevante, bruikbare informatie te transporteren voor merken en bedrijven die live communicatie en experience marketing inzetten in hun communicatiemix. "Wij maken relevante content die precies aansluit op de informatiebehoefte van eventplanners en evenementenorganisatoren", zegt Hans Schriever, Education Officer in het ILEA-bestuur.

Deze inhoud wordt enerzijds digitaal afgespeeld en anderzijds gepresenteerd via evenementen en onderwijsgerelateerde formats zoals workshops, webinars, MasterClasses en DeepDives. Op deze manier ontvangen zowel evenementenplanners als marketing- en budgetbeslissers uit het bedrijfsleven en de industrie relevante informatie voor de planning en uitvoering van hun evenementen. Kennisbeheer als verbindend element tussen evenementenorganisatoren en de evenementenindustrie.

De merkbelofte van NEXTLIVE is ook de claim geworden van de Europese vereniging voor live-evenementen in samenwerking met ILEA Europe. Discover: Vergroot je kennis. Connect: Maak contact met de experts van de Europese evenementenindustrie. Perform: Maximaliseer de prestaties van jouw volgende live-evenementen.

© 2021 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.