Fieldlab duidt belang test evenementen: beslissingen voor 1 januari noodzakelijk om miljardenverlies te voorkomen
EVENEMENTEN CORONA - Ook al zijn de maatregelen van deze week weer een enorme stap terug, in de strijd tegen het virus en natuurlijk ook voor de evenementenbranche. Maar ondertussen wordt er niet stil gezeten door de voorvechters van onze branche. Zo publiceerde het Fieldlab een breed gedragen onderzoeksopzet voor test evenementen. 'Verkrijgen van noodzakelijk perspectief voor het organiseren van verantwoorde evenementen met volledige capaciteit.'
In de gepubliceerde notitie worden de doelstelling van het Fieldlab en voor de eventbranche helder uiteengezet en afgetrapt met een kraakhelder uitgangspunt:
Toestemming tot het uitvoeren van pilot events, betrokkenheid bij validatie sneltesten en kort termijnperspectief
In grote lijnen bestaat de opzet uit twee hoofduitgangspunten:
1. Beslissingen voor 1 januari zijn noodzakelijk om miljarden verlies te voorkomen
2. De evenementensector kan veilige en verantwoorde evenementen organiseren
3. Maatwerk in maatregelen is noodzakelijk om risico’s gericht te kunnen beheersen
4. Onderzoek middels pilot events leidt tot een solide basis voor kabinetsmaatregelen
5. Pilot events worden breed gedragen door de wetenschap
6.Pilot events zijn een onmisbaar onderdeel om het onderzoek te valideren
Daarbij vind je in de onderzoeksopzet naast enkele beschreven fasen, ook een onderscheid in type evenementen. Waarbij met name voor Type I evenementen druk op de ketel wordt gezet. De typen zien er als volgt uit:
Uit de Fieldlab-onderzoeksopzet:
Het beschreven onderzoeksplan voor event type I laat zien dat perspectief voor dit type event op korte termijn mogelijk is. Door een set van maatregelen toe te passen op event types zoals zakelijke bijeenkomsten, bioscopen, theaters, musicals kan op korte termijn een verhoging naar minimaal 50% bezoekerscapaciteit mogelijk worden op gemaakt. Experts van de eerdergenoemde instituten achten het mogelijk om alle rijen in een zaal te gebruiken door de volgende set aan maatregelen toe te passen: • Het uitvoeren van triage voorafgaand aan het evenement; • Het dragen van een mondkapje bij verplaatsingen; • Het houden van 1,5 meter afstand binnen een rij tussen personen die niet tot hetzelfde huishouden behoren; • Het gebruik van een werkend ventilatiesysteem conform afd. 3.6 van het bouwbesluit en de RIVM-richtlijn. Op deze wijze wordt het mogelijk om de sector op gang te helpen op een wijze die uitlegbaar en verantwoord is. Het is in het belang voor het behoud van de sector dat de overheid de evenementensector het vertrouwen geeft om hiermee een stap richting herstel mogelijk te maken.
>> Bekijk het volledige document: Fieldlab Onderzoeksopzet