Festivals+trekken+oudere+bezoekers%2C+clubs+behouden+jong+publiek
Nieuws

Festivals trekken oudere bezoekers, clubs behouden jong publiek

Een recente data-analyse van Eventix van 4000 evenementen tussen 2020 en 2024 onthult een aanzienlijke verschuiving in leeftijd onder de bezoekers van festivals en clubs in Nederland en België.

Het festivalpubliek veroudert, met een stijging van de gemiddelde leeftijd van 26 naar 31 jaar. Het aandeel bezoekers ouder dan 35 is meer dan verdubbeld sinds de periode vóór de pandemie, terwijl de aanwezigheid van jongere bezoekers onder de 26 afneemt. Daarentegen blijven clubavonden en clubs een jong publiek aantrekken, met een stabiele kern van 18- tot 26-jarigen.

Gevolg van prijsstijgingen
Deze leeftijdsverschuiving bij festivals is waarschijnlijk te wijten aan stijgende kosten, die na de pandemie zijn toegenomen. Inflatie en hoge operationele kosten hebben geleid tot duurdere tickets en consumpties, waardoor festivals minder toegankelijk zijn geworden voor jongere, prijsgevoelige bezoekers. Omgekeerd zijn oudere bezoekers, die op zoek zijn naar extra comfort, meer bereid deze hogere kosten te dragen. Ondertussen zijn clubs erin geslaagd hun prijzen stabiel te houden rond de €15-20, waardoor ze aantrekkelijk blijven voor een jonger publiek.
 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.