Experience+communicatiebureau%3A+%27Na+COVID%3F+Live+contact%2C+empathie%2C+echte+connectie%27
Nieuws

Experience communicatiebureau: 'Na COVID? Live contact, empathie, echte connectie'

EXPERIENCE COMMUNICATIEBUREAU - De wereld van een experience communicatiebureau was de afgelopen maanden op zijn minst turbulent te noemen. Van fysiek live, gingen veel vormen van live communicatie, experience marketing, campagnes en activaties, naar digitaal en online. In diezelfde periode ging The Oval Office ook nog eens de fusie aan met Bureau voor Reuring.

Inmiddels is Nicolette Vink aangesteld om The Oval Office te leiden. Zij gaat het gesprek aan met de afscheidnemende Christine van Dalen, oprichter van Bureau voor Reuring.

Het gesprek tussen de twee professionals, die hun sporen verdiend hebben met live evenementen, experience communicatie en live marketing, neemt je mee in een fusietraject, in kansen en in de toekomst. 'After-COVID wordt een periode met nog meer behoefte aan live contact en echte connectie', aldus de nieuwe leidinggevende van The Oval Office in Nederland.

15 jaar versus de eerste 100 dagen…

Nicolette Vink aan het hoofd van fusie bureau The Oval Office

In 2021 fuseerden het Bureau voor Reuring en experience communicatiebureau The Oval Office van Wouter Boits. Nicolette Vink kwam na een periode als producent bij IDTV sinds november aan het hoofd te staan van het Nederlandse kantoor van The Oval Office. Inmiddels werkt Nicolette ook nauw samen met haar collega’s in België en Frankrijk en is een activatie campagne, experiential marketing en experience communicatie haar dagelijkse verantwoordelijkheid.

Nu de eerste 100 dagen er op zitten draagt Reuring-oprichter Christine, na 15 jaar (!) haar laatste taken aan Nicolette over. Waar zijn ze op dit sleutelmoment benieuwd naar bij elkaar? Hoe kijkt Nicolette terug op die eerste fase en hoe is het aankomend vertrek voor Christine?

Je bent 100 dagen aan boord van The Oval Office, gefeliciteerd! Wat heeft je het meest positief verrast in deze eerste periode?
Nicolette: "Het is me opgevallen dat er een hechte groep betrokken mensen werkt. Ik ben blij dat te zien. Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit van je mensen en is de lol van het werk grotendeels afhankelijk van je collega’s. Ik heb wat dat betreft het geluk dat ik in het MT omringd wordt door 3 sterke vrouwen Lotte Barends, Lot Aler en Patricia Vergeer." 

"We zaten meteen op dezelfde golflengte en delen dezelfde waarden. Ik heb geen moment getwijfeld na de keuze voor The Oval Office en ben daarin alleen maar gesterkt de eerste 100 dagen. Daarbij realiseer ik me weer wat een voorrecht het is om met de fiets naar je werk te kunnen en midden in de stad te werken!"

En wat staat het hoogst op je prioriteitenlijstje om aan te pakken?
Nicolette: "We hebben een aantal vacatures die ik graag zou willen invullen en verder zou ik het team wat diverser willen maken dan het nu is."

Jij hebt de eerste stappen gezet in het loslaten van je bedrijf. Hoe is dat voor jou?
Christine: "Enerzijds ben ik een gezegend mens. Ik heb met enorm veel plezier het Bureau voor Reuring kunnen opzetten en tot bloei gebracht en draag het met trots over aan de nieuwe eigenaar, Wouter, en aan jou. Ik ben me er zeer van bewust dat zoiets niet voor iedereen is weggelegd."

"Tegelijkertijd was Reuring mijn lust en mijn leven, dus het doet me ook verdriet om er afstand van te nemen."

Waarom stop je er nu dan mee?
Christine: "Sinds de start in 2007 heb ik gevonden dat het merk Reuring tijdloos is, maar dat ik persoonlijk een houdbaarheidsdatum met me mee draag. Ik wilde graag op mijn hoogtepunt stoppen, wanneer ik het werk nog steeds leuk vind en wanneer klanten en collega’s nog blij met mij zijn. Niet daarna."

"Nu begin ik nog een beetje fruitig aan een volgende en heel andere fase in mijn carrière, maar dan met een flink gevulde rugzak."

Welke ervaringen uit jouw verleden kun je goed gebruiken om je rol van Managing Director van The Oval Office goed uit te voeren?
Nicolette: "Omdat er zoveel aspecten aan deze functie zitten, kan ik alle ervaring die ik eerder opgedaan heb op de een of andere manier inzetten. De laatste vijf jaar voordat ik bij The Oval Office kwam heb ik bij IDTV in een vergelijkbare rol gewerkt."

"Ik zie heel veel parallellen en uiteraard put ik daar veel uit. Alles komt nu samen voor mijn gevoel. Dat is heel fijn om te merken."

Ben je een ‘experience-driven’ communicatie dier?
Nicolette: "Het is niet meteen het eerste waar ik aan denk als je me vraagt mezelf te beschrijven, maar als ik er wat langer over nadenk geloof ik wel dat ik het ben."

"Net zoals ik geloof dat een live experience het meeste impact maakt in het grotere geheel van een campagne, zo kun je jouw merk, jouw product of dienst en jouw doelgroep in beweging brengen en zie ik bijvoorbeeld mijn vrienden ook liever live dan dat ik ze telefonisch spreek. Ik geloof heel erg in de kracht van live als voorwaarde voor een succesvolle relatie. Of die relatie nu mens-mens of mens-merk is."

 

 

Hoe heb je onze branche in de afgelopen jaren zien ontwikkelen?
Christine: "Destijds was het onderscheidend om Reuring te positioneren als een communicatiebureau met als specialiteit ‘live’; het event als vliegwiel van een campagne. Tegenwoordig is het de norm voor de betere bureaus. Klanten zijn ook professioneler, een briefing op papier was toen een uitzondering. Maar als je woorden als ‘destijds’ en ‘toen‘ gaat gebruiken, moet je stoppen hoor."

Welke ervaringen uit jouw verleden wil je aan me meegeven om mijn functie optimaal uit te voeren?
Christine: "Gelukkig hebben we een half jaar de tijd om deze vraag te beantwoorden. En daarbij ben jij geen groentje, de basisbeginselen van goed leiderschap zitten bij jou al in de genen. Maar deze geboden hebben voor mij goed gewerkt:

  • Wees altijd ‘fair’
  • Stick to the plan
  • Wees selectief; doe iets goed of doe het niet
  • En maak een beetje Reuring


Van wie heb je het meest geleerd? In het leven en in het werk?
Nicolette: "In het leven is dat zonder twijfel mijn moeder. Ze heeft mijn zus en mij o.a. geleerd dat het heel belangrijk is om als vrouw onafhankelijk te zijn. Dat leer ik mijn dochters nu op mijn beurt."

"Daarnaast was ze gewoon een geweldige leuke en lieve moeder en hebben we altijd enorm veel gelachen samen. Hopelijk zeggen mijn dochters dat straks over mij."

"Taco (red. Rijssemus, voormalig CEO van IDTV) leerde mij over leiderschap en het bouwen van een team. Als leider is het belangrijk om feedback te vragen omdat dit niet meer vanzelf gegeven wordt."

"Het is aan jou om een omgeving te creëren waarin medewerkers zich vrij voelen om die feedback wel te geven. En aan een team moet je bouwen, dat ontstaat niet vanzelf. Dat begint bij elkaar beter leren kennen en leren vertrouwen. Dat probeer ik nu bij The Oval Office toe te passen."

En als je kijkt naar de jaren die voor je liggen. Welke ontwikkeling verwacht je in de markt?
Nicolette: "We staan aan het begin van een nieuwe periode die we later misschien als ‘after-Covid’ zullen aanduiden. De behoefte aan live contact en echte connectie is alleen maar groter geworden door de lange periode van afwezigheid. Hopelijk zal dat terug te zien zijn in het soort aanvragen dat wij van klanten krijgen de aankomende periode. Wij hebben daar veel zin in en zijn er meer dan klaar voor."

Hoe vind je het dat de naam het Bureau voor Reuring niet wordt voortgezet?
Christine: "Vreselijk! Maar ja, dat doet er natuurlijk niet meer toe. En als ik -heel empathisch- in de schoenen van de nieuwe eigenaar ga staan, dan begrijp ik de keuze voor The Oval Office. Eén naam voor een bureau met vestigingen in meerdere landen, een naam met een sterke reputatie in de thuismarkt België, een naam die aansprekend is èn door iedereen uit te spreken."

Nu je 100 dagen hebt rondgekeken, wat gaat jouw grootste challenge worden bij The Oval Office?
Nicolette: "Goed blijven afwegen waar ik mijn tijd aan besteed. Er is veel (leuks) te doen en ik merk nu al dat de weken voorbij vliegen en mijn agenda zich snel vult. Ik zal tijd blijven vrijmaken voor klantcontact en het meedenken bij gave projecten. De conceptontwikkeling en het meedenken bij de productie ervan vind ik een van de leukste dingen in ons vak."

Waarom hebben Wouter en jij voor mij gekozen als nieuwe directeur?
Christine: "Voor mij was je meteen een aansprekende en prettige persoonlijkheid. Je bleek over relevante ervaring te beschikken en er de juiste set normen en waarden op na te houden om de ploeg te leiden en klanten blij te maken. Makkelijke keuze, wat mij betreft!"


Wat vind je ervan dat The Oval Office zich onderscheidt op het vlak van empathie?
Nicolette: "Daar ben ik heel blij om. Ik geloof namelijk heel erg in de kracht van empathie. Als we ons allemaal wat meer in de ander zouden verdiepen en proberen te verplaatsen zou er een stuk minder ellende in de wereld zijn. Daar ben ik van overtuigd."

"Om dit door te trekken naar merken die zich nog meer zouden moeten verplaatsen in hun doelgroep vind ik een interessante en waardevolle invalshoek. Ik ben ervan overtuigd dat we ook als bureau een verschil kunnen maken."

Wat ga je doen als je niet meer bij The Oval Office betrokken bent?
Christine: "Dit voorjaar (2022) rond ik mijn overdracht af, daarna heb je de kamer helemaal voor jezelf, haha! Dan heb ik een paar maanden nodig om te herstellen van een operatie en in die tijd bereid ik me voor op mijn leven na Reuring. En dat zal niet achter de geraniums zijn. Ik wil graag nog een mooi nieuw hoofdstuk schrijven in mijn ondernemerschap. Dat zal buiten onze sector zijn en een sociaal karakter hebben, dat staat vast."

Wat doe je graag als je niet aan het werk bent?
Nicolette: "Tijd met mijn twee dochters spenderen, op reis gaan, skiën, boeken lezen, crossfit, naar het theater gaan, met vrienden naar een festival, concerten bezoeken."

"Ik heb een hechte groep vrienden waar ik graag dingen mee onderneem. De laatste twee jaar was het een stuk beperkter maar hebben we elkaar er doorheen gesleept. Hopelijk komen er weer betere tijden aan waarin er een stuk minder beperkingen zullen zijn. Ik hoop heel erg deze zomer weer op Lowlands te staan!"

Wat ga je het meeste missen?
Christine: "In de eerste plaats de mensen. Ik heb heel bewust gekozen voor elke Reuringmaker in het team en in de afgelopen maanden ook de Officers in mijn hart gesloten. Weet nog niet hoe ik zonder ze moet."

"In de tweede plaats het ontwikkelen van strategieën voor klanten. Het verplaatsen in de opdrachtgever, in de doelgroep en dan verrassen met creatieve oplossingen is heel mooi werk. Ik zal de voldoening van blije klanten missen. En ons fijne kantoor in de Pijp. Gelukkig blijf ik daar eigenaar van en houd ik zo ook het lijntje met jullie nog een beetje aan."

Wanneer is jouw overstap naar The Oval Office geslaagd?
Nicolette: "Als we bij The Oval Office als team goed functioneren. Als iedereen het gevoel heeft op zijn/haar manier een steentje bij te dragen, als we oog voor elkaar hebben en het echt samen doen. En natuurlijk als we mooie projecten voor fijne, vaste klanten mogen blijven maken. Maar ik voel in de eerste plaats die verantwoordelijkheid richting het team."

Wil je nog iets kwijt?
Christine: "Ja. Ik wil jou heel veel succes en plezier wensen in het leiden van The Oval Office in Nederland. Met het team heb je goud in handen, ze zijn getalenteerd en ook nog eens heel fijne mensen. En datzelfde zou ik willen zeggen over onze klanten; koester ze, knuffel ze en inspireer!"

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.