EventBranche+Monitor%3A+minder+omzet+tov+vorig+jaar%2C+wel+terug+op+niveau+voor+corona
Nieuws

EventBranche Monitor: minder omzet tov vorig jaar, wel terug op niveau voor corona

Een benchmark. Hoe gaat het nu echt in de wereld van marketing en communicatie evenementen? De geluiden gonzen namelijk al een tijdje rond: na de enorme pieken van direct na corona, lijkt het allemaal iets minder. De EventBranche Monitor Q1 2024 bevestigt die geluiden: meer dan de helft van de ondervraagde eventbedrijven geeft aan minder omzet in de boeken te hebben staan tov Q1 2023. Maar, let op, want 2/3 van diezelfde eventbedrijven zegt wel weer op het niveau van voor corona te zitten qua omzet.

Eerder publiceerde EventBranche.nl al de positieve geluiden van CMO's, de opdrachtgevers, als het gaat om het belang van live in de marcom-mix. Nu stoppen we de thermometer in de branche zelf.

Blijft opvallend dat in tijden van crisis de animo voor onze monitor vele malen hoger was, maar de 96 deelnemende eventbedrijven geven nog altijd een prima indicatie van wat er in onze branche gebeurt. Waar direct na corona een langdurige piek was van in te halen marcom events, is die piek afgezwakt.

Van de de kleine 100 eventbedrijven die deelnamen aan het onderzoek was de onderverdeling als volgt:

  •  25 procent Bureau
  • 18,8 procent Locaties
  • 18,8 procent Audiovisuele bedrijven
  • 18,8 procent Decoratie en Verhuur
  • 12,5 Catering
  •  6,3 Overige toeleveranciers

 

De eventbedrijven werd gevraagd naar hun huidige omzet voor Q1 2024 t.o.v. hetzelfde meetmoment in 2023:

EventBranche Monitor: omzet Q1 2024 tov Q1 2023

Een stap terug tov de piek die in begin 2023 werd gemeten. Daarbij valt wel op dat van de 25 procent van de bedrijven die 25-50 of zelfs 50 procent minder omzet invulden, de helft afkomstig is uit de bureau-kant. Extra opvallend: de 6 eventbedrijven die invulden tov Q1 2023 nu juist 25-50 procent meer omzet te scoren, ook 6 bureaus waren.

Om de piek van na-corona te omzeilen is de respondenten ook gevraagd naar een vergelijk met dezelfde periode voor corona. Is jouw omzet weer terug op het niveau van voor corona, waarbij gezegd mag worden dat de eventbranche in 2019 records verbrak. Bijna 2/3 van de respondenten geeft aan weer op dat niveau of zelfs daarboven te zitten. Een minderheid geeft aan nog langer niet op dat niveau te zitten.

EventBranche Monitor is de omzet vweer terug op voor-corona niveau?

 

De respondenten is ook de open vraag Wat is je allergrootste uitdaging voor 2024, gesteld. Daar zat een zeer heldere Top 5 van uitdagingen in:

1. (Goed) Personeel
2. Omzet en groei
3. De hogere kosten, waardoor minder winst
4. Grotere projecten binnenhalen, nu veel kleintjes
5. Kortere lead-tijd

Een klein aantal respondenten sprak ook over de verminderde animo voor marcom-events als het gaat om bezoekers. "Het lijkt wel of we nog altijd te maken hebben met een soort van verminderd vertrouwen in onze branche en het in grote getalen samenkomen."

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.