Event+catering%3A+de+6+belangrijkste+trends
Nieuws

Event catering: de 6 belangrijkste trends

Eveline van Dam helpt bedrijven met het ontwikkelen van nieuwe foodconcepten en volgt voor haar werk actuele trends en ontwikkelingen in de wereld van Food & Beverage op de voet. Daardoor heeft Eveline ook een goed beeld van de ontwikkelingen op het gebied van catering op business events. Na een bezoek aan Londen én de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam komt ze tot 6 grote trends en ontwikkelingen op het gebied van eventcatering.

Als consultant in food is Eveline van Dam altijd bezig met het spotten van de laatste trends en ontwikkelingen. "Zo ook tijdens mijn bezoek aan Londen en de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam van afgelopen maand. Hieronder een aantal van mijn bevindingen op het gebied van event catering":  

  • Plantaardig wordt de norm

Steeds vaker zie je dat er alleen nog vegan of vegetarische opties worden aangeboden tijdens de lunch of de borrel. De rollen zijn als het ware omgedraaid. Wil je toch vlees of vis? Geen probleem, maar het is niet meer de standaard.  

  • Gemak

In tijden van personeelstekort en hoge kosten winnen de gemaksoplossingen aan populariteit. Kant-en-klare sauzen, smoothies en cocktailtaps passeerden de revue. Maar ook de inzet van systeemgastronomie zorgt voor een efficiëntere aanpak in de keuken. 

  • Duurzaam & circulair

Duurzaamheid is een trend die al zó lang speelt dat het bijna standaard te noemen is. Het aanbod van duurzame alternatieven wordt steeds groter. Denk bijvoorbeeld aan producten die voedselverspilling tegengaan, zoals Falafval (falafal gemaakt van restgroenten), maar ook milieuvriendelijkere alternatieven voor wegwerpservies en rietjes. Ook lokale producten worden enorm gewaardeerd door gasten. 

  • Hyperspecialisatie

Steeds meer concepten kiezen voor het aanbieden van slechts één product of een bepaalde keuken. Zo kwam ik in Londen de springroll salades, de bao buns, maar ook de pinsa (zie afbeelding) tegen. Die laatste is een soort kruising tussen een focaccia en een pizza, die ik daarna ook op Gastvrij Rotterdam tegenkwam. 

  • Foodsharing

Het blijft een populair concept. Zo hoeven gasten niet te kiezen voor één gerecht, maar kunnen ze overal van proeven. De manier om grenzen te verleggen. Ook is food sharing een goede ijsbreker; je gasten hebben altijd iets om over te praten.  

  • Beleving

Met alleen eten kom je er niet meer, men verwacht verhalen en belevingen. Kortom, maak van het eten zélf een event! 


Gaan fastfood & gezond samen?"Afgelopen week was ik in Londen en één van de trends die me opviel was de opkomst van de healthy fastfood ketens. Naast de gevestigde namen verschijnen ook steeds vaker namen zoals Little Farm en Pure in het straatbeeld. De leukste vond ik zelf de salad rolls 'salads you can eat like a sandwich' van Kaleido, geïnspireerd op de Vietnamese keuken. In Londen laten ze in ieder geval zien dat het kan!"

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.