Europese+Commissie+en+Tweede+Kamer%3A+steun+voortzetten+ook+voor+getroffen+eventbranche
Nieuws

Europese Commissie en Tweede Kamer: steun voortzetten ook voor getroffen eventbranche

STEUNPAKKET CORONA - In een pittig debat in de Tweede Kamer hebben diverse kamerleden een lans gebroken voor het voortzetten van een deel van de corona-steun voor getroffen ondernemers. Daarbij werd ook de zakelijke evenementensector genoemd. Tegelijkertijd was de Europese Commissie ook helder: 'De Europese Commissie (EC) wil de staatssteunregels voor bedrijven nog een half jaar langer opschorten, zodat bedrijven coronasteun kunnen blijven ontvangen', meldt NU.nl.

Bij de Europese Commissie gaat het daar vooral om het nog verder opschorten van de Europese regelgeving die moet voorkomen dat de overheid bepaalde bedrijven bevoordeelt. Dat biedt overheden de mogelijkheid de getroffen sectoren, zoals de evenementensector met steunpakketten te helpen. De regelgeving zou vooralsnog eind dit jaar in gaan, maar binnen de Europese Commissie heeft Eurocommissaris Margrethe Vestager laten weten dit met nog een half jaar uit te stellen.

In Nederland was het kabinet helder: 1 oktober stopt de staatssteun, behalve voor de nachthoreca, omdat deze grotendeels nog gesloten is. Kamerleden deden deze week massaal een oproep om ook voor bedrijfstakken waar ondernemers het nog altijd enorm zwaar hebben, een verlengd steunpakket in te richten. Daarbij werden onder meer de touringcarbranche, de reisbranche en de eventsector genoemd. Demissionair minister van Economische Zaken Stef Blok pareerde in eerste instantie die opening. Hij noemde de problemen in die sectoren van structureler aard. Blok vindt dat 'zij' hun bedrijfsvoering moeten aanpassen.

VLN? TVL 2
Verderop in het debat bleek de regeling voor de nachthoreca alsnog breder inzetbaar dan deze horeca-niche. Blok erkende dat de regeling zo is neergezet dat alle bedrijven met minimaal 50 procent omzetverlies ervoor in aanmerking komen. Daarop deed VVD Tweede Kamerlid Thierry Aartsen een verzoek om de communicatie rondom deze regeling aan te passen. Daarbij kreeg hij meteen steun van de fracties van D66, CDA, PvdA, SP, ChristenUnie en SGP. 'Zelf omzet creeeren is de beste steun die er is, maar we moeten oog houden voor sectoren die nog altijd te maken hebben met de naweeen van de maatregelen zoals bijvoorbeeld de zakelijke evenementen die tijd nodig hebben om op te starten. Als het loopt als een eend, als iets kwaakt als een eend en als het er uitziet als een eend, noem het dan ook een eend. Laten we die nachthoreca regeling die we volgens mij VLN-regeling dan ook gewoon TVL 2 noemen. Ik vind dat verstandig als afbouw om de bedrijf die het echt zwaar hebben de kans te geven op te krabbelen.' 

© 2021 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.