Effectief+netwerken%3A+verschuiving+van+wat+je+bent+naar+wie+je+bent
Nieuws

Effectief netwerken: verschuiving van wat je bent naar wie je bent

Hoe ziet het netwerken er vandaag de dag uit? En wie waagt zich aan een voorspelling hoe het netwerken van morgen er uitziet? Mark Reinders van De Netwerk Groep is netwerk-expert. Hij leeft van het netwerken en heeft wel een idee waar het naar toe gaat. "Het gaat er niet zo zeer om wat je bent, het wordt steeds belangrijker wie je bent. Als je een klik met iemand hebt, kun je samen verder."

De zienswijze van Mark Reinders past 1 op 1 bij een beweging in de wereld van merken en bedrijven waar steeds meer betekenisvolle marketing en purpose marketing de koers qua positionering bepalen. Waar sta je voor als bedrijf, geldt dus ook voor het intermenselijk netwerken: wie ben je? Reinders heeft overigens geen enkele twijfel over de toekomst van netwerken. “We willen elkaar blijven zien, we willen elkaar blijven ontmoeten. Netwerken kan niet zonder live contact. We zijn en blijven mensen en willen elkaar blijven ontmoeten.”

De verbinder pur sang ziet zeker wel dingen veranderen. “Het gaat er niet zo zeer om wat je bent, het wordt steeds belangrijker wie je bent. Als je een klik met iemand hebt, kun je samen verder. Als de persoon je niet ligt en het gaat je alleen maar om de business, dan is die relatie of van korte duur of niet effectief. Ons land telt steeds meer ZZP’ers. Netwerken is juist voor deze ondernemers van levensbelang. Netwerken zijn dynamisch en zijn voortdurend in beweging. Relaties die nu relevant zijn, hoeven dat over een bepaalde periode niet meer te zijn. Dit maakt dat je altijd energie moet blijven stoppen in je contacten en het altijd belangrijk blijft om nieuwe mensen te ontmoeten.”

Netwerken tips: van contact naar ambassadeur
Met De Netwerk Groep speelt Reinders ook in op veranderingen door de pandemie. Netwerken.nl is het bedrijf dat trainingen verzorgt op het gebied van netwerken. "Daarbij leren we deelnemers hoe ze ambassadeurs kunnen maken van hun contacten. Daarbij gaan we uit van vier groepen. Ten eerste zijn er de figuranten, de mensen die je nauwelijks kent, maar in de toekomst wel van waarde kunnen zijn. In de tweede ring zitten je sympathisanten. Denk aan familie, vrienden en kennissen. De derde groep zijn de deejays, die jouw plaatje draaien ten overstaan van een publiek. Het ultieme dat je in je netwerk kunt creëren zijn ambassadeurs. Deze mensen lopen met je weg en prijzen je overal aan.”

Lees meer over tips om effectief te netwerken:

>> 7+5 tips om effectief te netwerken op jouw evenement

>> Tips om effectief te netwerken


Live communicatie: online als aanvulling voor live
De afgelopen periode heeft Reinders gebruikt voor het ontwikkelen van een app, waarmee je eenvoudig en efficiënt je netwerk kunt beheren en onderhouden. Ook heeft hij een overname gedaan, waarmee hij zijn visie op live communicatie kracht bij zet. “De Netwerkvloer is een initiatief, waarbij mensen elkaar ontmoeten middels speeddates, kennissessies en thematafels en waar ze gelijk meer de diepte in kunnen als er een goede match is. Het zijn eenvoudige, laagdrempelige events, die in het verleden hun succes hebben bewezen."

De pandemie heeft er voor gezorgd dat de technologie een opmars heeft gemaakt, ook binnen het netwerken. “We lanceren binnenkort Mind Your Network. Hier kunnen mensen elkaar ontmoeten in een virtuele wereld, waar ze elkaar kunnen spreken met of zonder videoverbinding en waar volop informatie gedeeld kan worden. Mind Your Network gaat in de richting van een game. Dat is het niet, maar Mind Your Network biedt de juiste balans tussen netwerken en een stukje online fun. Ik zie hierin een welkome aanvulling op het elkaar live ontmoeten. Echter het ouderwets handen schudden en live met elkaar in gesprek gaan zal ook in de toekomst de basis zijn en blijven van netwerken.”

© 2021 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.