Decibellen+op+evenementen+niet+verplicht+verlaagd
Nieuws

Decibellen op evenementen niet verplicht verlaagd

Het leek er lange tijd op dat het maximum aantal decibellen uit de geluidsboxen op evenementen, festivals, in kroegen en cafeetjes van 103 naar 100 decibel zou gaan. Daarmee slaat het kabinet een advies van de Gezondheidsraad in de wind, die pleitte voor een daling naar 100 db.

De discussie over het terugbrengen van het maximum aantal decibel ontstond nav de record aantallen gehoorschade, waarbij in Nederland meer dan 1 miljoen mensen met gehoorschade in meer of mindere mate. 

Eerder schreef EventBranche.NL al over de decibel discussie en wat dat voor business events betekent:

Over het algemeen is de decibelproblematiek echt iets voor de publieksevenementen en fesitvalsector. Zakelijke events, live communicatie en experience marketing 'zingen in vrijwel alle gevallen een toontje lager'. Toch heeft onze branche ook bedrijfsfeesten en gelden de regels die horen bij de vergunning van een locatie, of in het geval van een outdoor event de regelgeving voor buiten evenementen. 

De verlaging is dus van de baan, maar tegelijkertijd maakte een echte eventstad, Maastricht, vandaag bekend dat daar het maximum aantal decibellen naar beneden gaat. RTV Maastricht meldt daarover: "De nieuwe geluidsnormen, waarbij bij evenementen maar 80 decibel aan geluid geproduceerd mag worden, gemeten vanaf de dichtstbijzijnde gevel, zijn aangenomen door de gemeenteraad. Eerder was hier al discussie over; organisatoren vreesden zo een afname van de beleving en dat ze hun evenementen in een andere stad onder moesten brengen. Een recent onderzoek van de RUD toonde echter aan dat met 80 decibel bij de eerste gevel er toch nog 100 decibel op het terrein zelf kan worden geproduceerd."

Om het aantal decibel een beetje te duiden, onderstaand overzicht:

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.