De+leukste+weetjes+over+h%C3%A9t+evenement+der+evenementen
Persberichten

De leukste weetjes over hét evenement der evenementen

De Olympische Spelen Van de allereerste Olympische Spelen - in het oude Griekenland, bij het dorpje Olympia – via de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 naar de hedendaagse Olympische Spelen in Parijs in de zomer van 2024: het Olympische programma verandert steeds, inclusief nieuwe landen, nieuwe regels en nieuwe disciplines. Een ongelofelijke uitdaging voor de organiserende comités!

Nieuw in Parijs: sportklimmen, skateboarden, surfen en jawel: breakdance!

Naast de 28 basissporten waaruit het Olympisch programma bestaat, mogen de comités van de organiserende landen maximaal 6 sporten nomineren om (eenmalig) aan het programma toe te voegen. Tijdens de Spelen van 2021 had Tokio de primeur, zij voegden honkbal/softbal, karate, skateboarden, sportklimmen en surfen toe. In Parijs (2024) blijven ze die lijn volgen, maar ze voegen breakdance en surfen toe. Ook voor 2028 droeg het organisatiecomité van Los Angeles weer een aantal nieuwe sporten aan: cricket, honkbal/softbal, flag football, lacrosse en squash. Maar dat zijn niet de enige dingen die veranderen.

Wist je dat:

  •  Kleding of sponsoring speelde geen rol tijdens de eerste Olympische Spelen: sporters sportten naakt.
  • De eerste Olympische Spelen vonden plaats in de achtste eeuw voor Christus. Dat ging twaalf eeuwen lang goed, elke vier jaar vonden de Spelen plaats. Totdat keizer Theodosius I de Grote besloot dat de Olympische Spelen een heidens festival was en ze verbood.
  • 1500 jaar later werd de traditie nieuw leven ingeblazen: de eerste moderne Olympische Spelen vonden plaats in 1896 in Griekenland.Sinds 1900 mogen ook vrouwen meedoen aan de Olympische Spelen.
  • De Olympische fakkel wordt aangestoken tijdens een eeuwenoude ceremonie bij de tempel van Hera in Griekenland.Vanuit Hera maakt de fakkel een tocht naar de speelstad. Hij wordt gedragen door hardlopers, maar is ook al vervoerd per boot, vliegtuig, per paard, kameel, onder water en in een kano. De fakkel is ook al meerdere keren in de ruimte geweest!
  • Ook touwtrekken, touwklimmen, ballonvaren, pistoolschieten, tandemfietsen, hinderniszwemmen, afstandsduiken en duivenschieten waren ooit Olympische Sporten.
  • Moderne vijfkamp, een combinatie van schermen, zwemmen, paardrijden, hardlopen en schieten is ook een Olympische discipline en geïnspireerd op de vaardigheden die een 19-eeuwse soldaat nodig had.
  • Trampolinespringen, BMX en kano-slalom zijn óók Olympische sporten.
  • De vijf ringen van het Olympische logo staan symbool voor de vijf bewoonde continenten ter wereld. Van de zes kleuren (blauw, geel, zwart, groen, rood en de witte achtergrond) heeft elk land er minstens één in z’n vlag.
  • De Olympische Spelen van 2020 vonden door de coronapandemie plaats in 2021, het jaartal in de naamgeving bleef 2020. Twee keer eerder gingen er edities niet door: tijdens de twee wereldoorlogen.
     

Le Musée Olympique
In het Franse Lausanne vind je het Le Musée Olympique. Dit museum is helemaal gericht op de Olympische Spelen. Je leert er over de geschiedenis en over de deelnemende sporten, maar kunt ook de serie fakkels waarmee het Olympisch vuur aangestoken werd en bijzondere attributen van Olympische Sporters bekijken. Daarnaast is de nieuwbouw aan het meer van Genève een moderne evenementenlocatie met prachtige lichte zalen en een waanzinnig uitzicht over het meer en de omliggende tuinen.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.