%27De+eventbranche+is+leeggelopen%2C+steun+kan+nog+niet+worden+stopgezet%27
Nieuws

'De eventbranche is leeggelopen, steun kan nog niet worden stopgezet'

VAN DE EVENTBRANCHE REDACTIE - 'De overheid heeft aangekondigd het steunpakket vooralsnog niet te willen verlengen na het derde kwartaal. In het geval van grootschalige en nationale sluitingen kunnen nieuwe steunmaatregelen worden overwogen.' Het is de conclusie uit de laatste Kamerbrief. Maar het afschalen van overheidssteun komt voor de eventbranche te vroeg. Laat ons niet nu vallen, na 1,5 jaar knokken...

‘Economisch rampjaar blijft uit.’ ‘Aantal faillissementen opvallend laag.’ ‘Faillissementengolf trekt zich terug.’ Het zijn krantenkoppen die al enige maanden met de regelmaat van de klok terugkeren. En het klopt, deels, want er zijn in de eventbranche wel degelijk tientallen faillissementen geweest, maar het valt mee. En daar schuilt een groot gevaar: het aantal faillissementen mag niet de graadmeter zijn of het wel of niet goed gaat, het mag niet de aanleiding zijn om steun nu te stoppen, het is niet de thermometer van deze patiënt…

EventBranche.nl sprak de afgelopen weken met vele tientallen branchegenoten. En de agenda die nu echt weer volloopt en snel ook, verbloemt veel. Nog los van de vraag of die opties allemaal verzilverd gaan worden, we hopen het en natuurlijk pakken wij ook het positieve, maar er moet nu ook echt aandacht zijn voor het stille verdriet van onze branche. Vele bedrijven zijn namelijk volledig uitgekleed, zowel qua materiaal als qua mensen, expertise en letterlijk handen.

Alleen bij EventBranche.nl staan al vele tientallen vacatures online als het bewijs van een branche die opkrabbelt maar het personeel niet direct paraat heeft. Bij dat opschalen, proberen de zaken weer zo op orde te hebben om opdrachtgevers weer top evenementen te kunnen bieden, moeten we als branche gaan samenwerken als nooit te voren. Weet de freelancers, ZZP-ers te vinden, bundel de krachten, verdeel een opdracht onder bureaus, toeleveranciers. Samen sterk dat idee.

Terug naar de thermometer. Want met bovenstaande als onze grootste uitdaging, wacht er nog eentje. Het lijkt er namelijk in alles op dat er wordt voorgesorteerd op het snel stopzetting van de overheidssteun. Tot en met september zal de steun blijven, maar daarna lijkt het afgelopen. Diverse organisaties hebben zich al laten horen, waaronder Koninklijke Horeca Nederland die aangeeft dat de overheid nu te snel de steun stopzet.

En ja het klopt: er is geen tsunami aan faillissementen geweest. Maar met de vele eventbedrijven die mensen hebben moeten laten gaan, die belasting vooruit hebben geschoven, die ruim 1,5 jaar lang vele tientallen procenten omzet volledig kwijt zijn, die materiaal hebben ‘losgelaten’, de nog altijd voelbare onzekerheid én de terughoudendheid bij opdrachtgevende bedrijven om weer events te organiseren en te bezoeken, verdient onze branche absoluut extra aandacht.

Laat ons in de laatste meters van onze onzichtbare en ongelijke strijd niet vallen. Want het was voor de evenementenbranche wel degelijk een economisch rampjaar, 1,5 jaar om precies te zijn. Onze thermometer zijn de vele tientallen percentages aan omzetverlies en de vele duizenden eventexperts die onze branche gedwongen hebben verlaten. En nee, daar komen we niet zo maar in 1 keer uit. Zie de pijn en de deuken in onze branche aan de achterkant en help ons aan de voorkant.

Wij rechten de rug. Zijn ontzettend positief en knallen er straks vol in. Maar laat ons daarbij niet vallen. Nog even volhouden, dat doen wij als branche, maar dat mogen we zeker nu ook van de overheid verwachten, nog heel even...

© 2021 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.