Case+%2D+Grootste+lichtpunt+tegen+kanker
Cases

Case - Grootste lichtpunt tegen kanker

Meer dan 24.000 lampionnen tegelijk laten ontbranden tijdens een live televisie-uitzending als 'Het grootste lichtpunt tegen kanker'. Er zijn maar weinig Vlamingen die niet in aanraking zijn geweest met deze bijzondere case, die werd uitgevoerd door Lampionwebshop.nl in opdracht van de stichting 'Kom op tegen kanker, de Belgische evenknie van het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF).

Kanker is een verschrikkelijke, nog te vaak een fatale ziekte. In België krijgen elke dag 112 mensen te horen dat ze kanker hebben. Die boodschap grijpt diep in in het leven van deze mensen, maar ook voor de naasten. De stichting Kom op tegen kanker vraagt met een evenement aandacht voor de strijd tegen kanker.

Het idee voor dit event is geboren in Nederland. Het KWF en Lampionwebshop organiseerden soortgelijke events in Nederland, onder andere in het Olympisch Stadion, Madurodam en bij Paleis Soestdijk. De pandemie zorgde ervoor dat dit event in Nederland in de ijskast belandde. 

Niet in België. Daar werd ook tijdens de pandemie doorgepakt. Het evenement groeide daardoor uit tot grote hoogten. Larissa Derksen van Beau Events uit Apeldoorn is met het team van acht mensen nauw betrokken bij de organisatie en opbouw van Het Grootste Lichtpunt van Europa. "Mensen kunnen een lampion kopen, die onderdeel wordt van het grootste lichtpunt. Met de hand wordt een naam en een boodschap op de lampion geschreven. Tijdens de opbouw zie je al die namen voorbij komen van mensen die strijden tegen kanker, zijn overleden aan kanker of mantelzorger zijn voor een patient. Tijdens de opbouw moet je door, maar iedereen heeft een moment, waarop de teksten op de lampions toch even binnenkomen. En dan moet je echt wel even een traantje wegpinken, want iedereen heeft op een moment wel te maken gehad met deze ziekte in de eigen omgeving."

Jorke Tamminga en Michiel van Dasler van Lampionwebshop.nl zijn opdrachtnemer voor het event dat plaast vindt op De Schorre in het Belgische Boom, die locatie waar ook Tomorrowland wordt gehouden. "De opbouw duurt ongeveer een week.  In totaal wordt er 13 kilometer aan prikkabel gebruikt. Hier worden de ruim 24.000 lampions op aangesloten. Tijdens de live-tv-uitzending van de VRT moet alles kloppen en alle lampions gaan branden. Dat is natuurlijk een kippenvel-moment", aldus Jorke.

Opbrengst

De impact van het event is enorm. Er is vrijwel geen Vlaming te vinden die het event niet kent. Jorke vertelt: "De VRT vijf dagen achtereen toegewerkt naar het hoogtepunt. Elke dag was er op tv aandacht voor het event en werden veelal aangrijpende verhalen verteld door patiënten en nabestaanden. Voor de actie werden meer dan 24.000 lampions verkocht, een toename van 33% ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal werd 630.522 euro opgehaald voor de strijd tegen kanker."

Tijdens het moment suprème verliep alles zoals gepland. De 24.000 lampions, alleen met een handgeschreven persoonlijke boodschap, zorgden voor een feeëriek schouwspel. Als dat nog niet goed was voor een portie kippenvel en een brok in de keel, dan zorgde zangeres Chérine wel voor met een indringende song. 

In een drie jaar is het evenement in België uitgegroeid tot een volwassen productie met veel media- en pr-waarde. Nu kijkt Lampionwebshop.nl samen met Beau Events naar andere landen, zoals Duitsland en Frankrijk. En Nederland? "We hebben samen met het KWF al mooie dingen gedaan. Tijdens de pandemie was dat helaas niet mogelijk. Maar wie weet pakken we de draad ook hier weer op", aldus Jorke Tamminga van Lampionwebshop.nl.

Bekijk onderstaande video's van de opbouw en de video van de VRT, die prime time te zien was op de Belgische buis.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.