BREAKING%3A+evenementen+weer+toegestaan+in+Belgi%C3%AB+na+uitspraak+Raad+van+State
Nieuws

BREAKING: evenementen weer toegestaan in België na uitspraak Raad van State

EVENEMENTEN CORONA - Ook in België werden onlangs de maatregelen aangescherpt, waardoor onder meer de evenementensector volledig op slot ging per 22 december. Afgelopen dinsdag deed de Raad van State echter uitspraak en oordeelde dat de genomen maatregelen in de culturele sector buitenproportioneel waren en niet gebaseerd op duidelijke gronden. Dat zorgde voor heropening onder voorwaarden en vandaag werd de volledige lockdown voor de eventbranche van onze Zuiderburen eveneens teruggedraaid.

In eerste instantie had de uitspraak van de Raad van State betrekking op theaters en concertzalen, maar daar werd na spoedoverleg al snel ook de bioscoop bijgevoegd. Vandaag kwam het Belgische Overlegcomité met de beslissing om ook de evenementensector te heropenen. Let wel, hierbij gelden wel diverse voorwaarden, maar de volledige lockdown is dus van tafel.

De 'heropening' is onder voorwaarden die eerder begin december werden vastgelegd voor onder meer evenementen:

  • Alleen met vaste zitplaatsen
  • Gebruik van mondmasker verplicht
  • Corona Safe Ticket bij meer dan 50 bezoekers
  • Maximaal 200 bezoekers in totaal

 

Onderstaande komt van het offciele kanaal van de Belgische overheid Info-coronavirus.be:

Het Overlegcomité heeft op woensdag 29 december via elektronische procedure kennisgenomen van het recente arrest van de Raad van State. Het Comité heeft beslist om de voorwaarden voor de culturele sector te herstellen die het vastlegde op zijn vergadering van 3 december: enkel zitplaatsen, met mondmasker, gebruik van CST vanaf 50 bezoekers, een maximum 200 bezoekers. Deze voorwaarden zullen ook gelden voor bioscopen en de evenementensector.

Zowel bij de cultuursector, de bioscopen als de evenementensector gaat het om activiteiten die binnen georganiseerd worden, maar veilig kunnen plaatsvinden met een zittend, goed gespreid, beperkt en zwijgend publiek, en onder voorwaarden van het permanent dragen van een masker en voldoende ventilatie.

De beslissingen van het Overlegcomité zullen door de minister van Binnenlandse Zaken worden omgezet in een Koninklijk Besluit en aansluitend ter goedkeuring aan een elektronische ministerraad worden voorgelegd. De beslissingen zullen van kracht zijn na publicatie in het Belgisch Staatsblad op donderdag 30 december.

Het Overlegcomité, het COVID-19 Commissariaat en de Risk Assessment Group (RAG) blijven de evolutie van de epidemiologische situatie nauwgezet opvolgen, inclusief de evolutie inzake besmettingen, hospitalisaties en ICU-bezetting in het licht van de verspreiding van de omikronvariant die intussen de dominante virusvariant is in België.

Volgende week maakt het Overlegcomité opnieuw een stand van zaken op. Het COVID-19 Commissariaat bereidt intussen een stappenplan voor dat voor alle sectoren en activiteiten voorspelbaarheid en continuïteit beoogt van de maatregelen in de verschillende fasen van de epidemie. De herinvoering van de bepalingen inzake het COVID Infrastructure Risk Model (CIRM) en het COVID Event Risk Model (CERM) zullen onderdeel vormen van dit stappenplan.

© 2021 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.