BIZAR%3A+publieksevenementen+gaan+door%2C+zakelijke+events+nu+al+massaal+afgezegd
Nieuws

BIZAR: publieksevenementen gaan door, zakelijke events nu al massaal afgezegd

EVENTMARKETING EN LIVE COMMUNICATIE – Als EventBranche.nl proberen we te voorkomen dat onze eigen mening en wellicht die van een groot deel van de branche (‘rustig mensen, geen paniek, leg nou niet alles stil, dat hoeft nog niet’) doorschemert in onze berichtgeving. Zo veel als we kunnen wisselen we feiten af, met af en toe een commentaar. De realiteit van het Corona Virus is dat veel corporates extreme voorzorgsmaatregelen nemen. EventBranche.nl deed een steekproef.

Waar veel landelijke media schrijven over het geringe aantal evenementen en festivals dat wordt gecancelled, zo schreef de Telegraaf over dat het aantal afgeblazen events in Nederland verhoudingsgewijs erg meevalt, is de waarheid in de zakelijke markt toch echt een andere. EventBranche.nl heeft bij veel corporates informatie opgehaald, met in alle gevallen de vraag om bronbescherming volgt hier een bloemlezing uit die contacten*:

 • Een groot A-merk in de wereld van eten en drinken, cancelde voor maart en april de tientallen grote en kleine evenementen. Voor een aantal wordt een nieuwe datum gezocht
   
 • Een bedrijf in de automotive wereld heeft officieel een reisverbod opgelegd aan haar medewerkers. Internationale meetings en events zijn uit de agenda’s gehaald.
   
 • Een locatie meldt de afzegging van een groot congres met 12000 bezoekers uit de medische wereld.
   
 • Een toeleverancier in de F&B krijgt meerdere afmeldingen per dag binnen.
   
 • Een Software-bedrijf gaat op volle kracht verder met evenementen: 'Wij volgen het RIVM en de overheid'. 
   
 • Mediabedrijf gaat door met organisatie van event in mei, maar merkt de onrust onder partners
   
 • Trainingsprogramma’s gaan door, maar ook inhouse trainingen worden afgezegd
   
 • Telecom-bedrijf zegt event voor 500 collega’s af, enkele dagen voor event
   
 • TEFAF gaat door met minder bezoekers
   
 • Belgische event awards gaan vooralsnog door.
   
 • Hogeschool heeft deel van de studentenevenementen afgezegd
   
 • Online retailbedrijf heeft een complete hold op alle events.
   
 • Alle ondervraagden verwachten een aanscherping van de maatregelen…

*We willen bij bovenstaande lijst opmerken dat dit slechts een steekproef is geweest. Er gaan gelukkig meer dan genoeg evenementen door en anderzijds zijn er nog veel meer afzeggingen te vinden.

 

‘We willen die afzeggingen toch duiden, zeker omdat het aantal publieksevenementen en festivals dat geen doorgang vindt minder lijkt te zijn. Corporates en in veel van onze gevallen multinationals maken afwegingen om te voorkomen dat straks 500 man thuiszit en geen merk of bedrijf wil natuurlijk dan hun evenement de boeken in gaat als besmettingshaard’, weet Sjoerd Weikamp. ‘Je ziet hier dat de corporate wereld andere beslissingsfactoren heeft. Waar het heel normaal zou zijn om RIVM en Den Haag te volgen in je besluitvorming, gelden hier andere wetten. Daarnaast zijn er veel events met internationale gasten en ook daar wordt sneller op de rem getrapt. Dat heeft keiharde en directe invloed op onze branche. We zagen op televisie de voorbeelden van onder meer Thearent waar als 75% van het personeel thuis zit en spraken met een locatie-eigenaar die wel heel stellig was: ‘Laat je niks wijsmaken, onze hele agenda loopt echt leeg…’

De graadmeter onder corporates rechtvaardigt nogmaals de steun aan de oproep van CLC-VECTA: we hebben hulp nodig in de vorm van fondsen en kredietoverbrugging.

 


 

Advies van de overheid mbt het organiseren van evenementen:

Het is belangrijk om de standaardmaatregelen op te volgen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen geven. De belangrijkste adviezen van het RIVM zijn op dit moment:

© 2021 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.