Begrafenis+koningin+Elizabeth+grootste+event+ooit
Nieuws

Begrafenis koningin Elizabeth grootste event ooit

Het draaiboek voor de begrafenis van koningin Elizabeth lag al tientallen jaren op de plank. Om de zoveel tijd werd het bijgewerkt. De majesteit zelf was hier nauw bij betrokken. Alles is tot in de kleinste details vastgelegd. Ondanks dat was er sinds het overlijden sprake van een flinke hectiek. Logisch, want zonder respectloos te willen zijn, kun je de begrafenis bestempelen als het grootste evenement ooit.

Wereldwijd is het nauwelijks te missen dat vandaag afscheid wordt genomen van koningin Elizabeth. Media van alle continenten zijn afgereisd naar de Britse hoofdstad om verslag te doen. Om aan te geven hoe groot de gebeurtenis is, hebben we een aantal interessante feiten op een rij gezet.

Wereldwijd kijken vandaag miljarden mensen naar beelden uit Londen. Inderdaad geen miljoenen, maar daadwerkelijk miljarden mensen. Geen Champions League finale, geen Super Bowl die daar ook maar bij in de buurt komt. Alleen al het faciliteren van het journaille is al een event van formaat.

Duizenden agenten en militairen

De beveiliging is gigantisch. Het is de grootste operatie ooit voor Londen, een flink stuk groter zelfs dan de Olympische Spelen van 2012. Alleen al meer dan 10.000 Britse politie-agenten zijn vandaag op de been. Daarnaast zijn er 6000 militairen actief. 

De stad verwacht dat meer dan een miljoen mensen naar de begrafenis komen. Het openbaar vervoer zet alle zeilen bij om de toeschouwers te kunnen vervoeren. Logistiek een giga-operatie omdat delen van de stad niet toegankelijk zijn in verband met de zeer strikte veiligheidsmaatregelen. Denk ook eens aan bijkomende logistieke zaken, zoals toiletvoorzieningen en eten en drinken voor al deze mensen.

Kosten

Over de kosten durven we hier niet eens te speculeren. Enkele honderden miljoenen lijkt een behoudende aanname. Astronomische bedragen voor een verdeeld land dat het al niet breed heeft. Maar wellicht is het ook een goede investering om bevolkingsgroepen en landen nader tot elkaar te brengen. Hoe het ook zij, de geschiedenis krijgt er vandaag een bijzondere bladzijde bij.

 

 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.