Alcohol%3B+het+verslavende+middel+op+uw+evenement
Nieuws

Alcohol; het verslavende middel op uw evenement

Arjan Lubach en Jeroen Pauw slingeren een discussie de wereld in: moet de partydrug XTC legaal gemaakt worden? Cijfers tonen aan dat er massaal gebruik gemaakt wordt van dit stimulerende middel. Volgens Lubach is het raar dat drank, dat volgens onderzoeken veel verslavender en gevaarlijker is dan xtc, wel legaal verkrijgbaar is. Dit roept de vraag op of het wel zo normaal is om op elk evenement alcohol te schenken. Heb jij ooit een event meegemaakt zonder een wijntje tijdens de borrel? Of een bedrijfsuitje zonder biertje bij de barbecue? Kunnen we nog wel zonder dit 'verslavende' en 'gevaarlijke' middel?

Foto: Jordi Wallenburg - EventBranche Barbecue 2018

Bourgondisch Nederland is het gewend dat er alcohol geschonken wordt op feesten, partijen maar ook op andere evenementen. De opening van het nieuwe kantoorgebouw; de bar staat vol met alcholische drankjes. De netwerkborrel, de productpresentatie, het jubilieum.. geen toast zonder champagne. In Nederland hoort het er gewoon bij.. maar is dat wel zo logisch? Volgens Jellinek drinken er 11,6 miljoen Nederlanders, waarvan 1.29 zware drinkers. Let op: volgens Jellinek is een vrouw een zware drinker als zij minstens 1 keer per week 4 of meer glazen alchol op 1 dag drinkt.  Voor de beeldvorming; EvenementOrganiseren.nl bracht in kaart dat men gemiddeld 3 drankjes drinkt per uur. Dan drinken we toch al gauw teveel met zijn allen. 

 

Niet in alle landen is het nuttigen en aanschaffen van alcohol zo gebruikelijk. Net als met roken wordt alcohol in Australie in een aparte 'liquorstore' verkocht. Buiten het zicht van de supermarktbezoeker. In meerdere landen worden de prijzen voor een biertje op een evenement zo prijzig dat ze het gebruik niet stimuleren, neem Zwitserland als voorbeeld waar je voor €6,03 kwijt bent voor een biertje. 

Maar kom je continu met een middel als alcohol in aanraking op zakelijke evenemten dan wordt het gebruik langzaamaan normaler, het gebruik en het effect van alcohol worden normaal. 


Waarom drinken we eigenlijk zo graag?
Het drinken van alcohol zorgt voor een aangenaam gevoel door het vrijkomen van endorfine. Dezelfde stof die vrijkomt bij bijvoorbeeld sporten of lachen en zorgt voor een geluksgevoel. Het effect op je lichaam is groot. Zo verdooft alcohol je hersenen, dit zorgt voor een vertraagd reactievermogen en achteruitgang van het gezichtsvermogen. Alcohol is een bijtende stof en op de lange termijn heeft het effect op het beschermende slijmvlies van alles wat direct met alcohol in aanraking komt, zoals: keel, mond, slokdarm en maag. 

Vitaliteit en gezondheid op de radar
Een trend die we in de branche al langere tijd zien is de health-trend. Van vegan catering naar hele healthfestivals, het draait steeds meer en steeds vaker om de fitte en gezonde levensttijl, past daar het gebruik van alcohol nog wel bij? 

Wij zijn benieuwd.. wat is jouw mening
? Is alcohol schenken op zakelijke evenementen nog wel van deze tijd? 



 

 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.