Aantal+festivals+groeit+tot+bijna+1000+per+jaar%2C+aantal+bezoeken+daalt+miniem
Nieuws

Aantal festivals groeit tot bijna 1000 per jaar, aantal bezoeken daalt miniem

PUBLIEKSEVENEMENTEN FESTIVALS - Nederland Festivalland. Een prachtig uithangbord: een land waar mensen samen komen om samen een prachtige belevenis te ondergaan. En de cijfers liegen niet: vorig jaar waren er 954 festivals in Nederland. De overgrote meerderheid viel in de categorie muziekfestivals en

De Vereniging van Evenementen Makers komt al jarenlang op voor de belangen van de evenementenmarkt en publiceert ook nu weer in samenwerking met Respons de cijfers van de festivalmarkt in Nederland. In 2017 is met een totaal van 954 festivals, het aantal festivals opnieuw toegenomen. Voorbeelden van nieuwe titels zijn o.a. Soul Live Festival, Music On Festival en Den Haag Outdoor. Het totaal aantal bezoeken aan de festivals is echter licht afgenomen. Dit jaar ontvingen festivals 26,6 miljoen bezoeken tegenover 26,7 miljoen bezoeken in 2016. Deze daling is te wijten aan een daling aan bezoeken aan vrij toegankelijke festivals. 

De festivalcijfers laten een verschil zien tussen vrij toegankelijke en entreeheffende festivals. Bij de vrij toegankelijke festivals zien we een daling, bij de entreeheffende festivals zien we een stijging van het aantal festivals en bezoekaantallen. Het verschil tussen het aantal entreeheffende en het aantal vrij toegankelijke festivals was in 2017 ook aanzienlijk groter dan in 2016.Wat betreft de spreiding van de festivals is in 2017 een opvallende verandering te zien. Zoals voorgaande jaren vonden in provincies Noord- en Zuid-Holland de meeste festivals plaats. Beide provincies laten in 2017 nog wel een lichte stijging zien in aantallen festivals, maar noteerden voor het eerst in jaren lagere bezoekaantallen. De bezoekaantallen aan provincies zoals Limburg, Noord-Brabant en Utrecht namen daarentegen wel toe. Het lijkt er voorzichtig op dat festivalbezoekers zich steeds meer over het land verspreiden. In die lijn past ook de daling van het aantal bezoeken in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Festivalcampings
In 2017 nam het aantal festivalcampings opnieuw toe. Vorig jaar zijn 11 festivals uitgebreid met een eigen festivalcamping. Het aantal bezoekers aan deze campings is in 2017 ook gestegen tot ruim 400.000 (+12%).

 

Muziekfestivals ruim op 1


Het aantal muziekfestivals is in 2017 opnieuw gestegen. De meeste festivals vallen onder de muziekgenres EDM en pop. Daarna volgt het genre straattheaterfestivals.

In 2017 hebben bezoekers in totaal ruim € 663 miljoen uitgegeven op festivals, dit bedrag is exclusief tickets. Ongeveer 75% van deze bezoekersuitgaven werden gedaan op muziekfestivals. De totale bruto recette is gestegen ten opzichte van 2016, met name in de muziekfestivals. De gemiddelde ticketprijs van festivals is in 2017 ook licht gestegen.

Bovenstaande informatie is afkomstig uit de Festival Monitor 2018, de branchecijfers kunst- en cultuurfestivals over 2017 die onderzoeksbureau Respons heeft opgesteld onder auspiciën van Vereniging van EvenementenMakers (VVEM) en Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). Respons is een informatie- en onderzoeksbureau op het gebied van evenementen in Nederland.

© 2021 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.