95 procent van eventbedrijven heeft last van personeelstekort
Het is nog maar een tussenstand, maar er tekent zich een confronterend, zeg maar gerust een onthutsend, beeld af. Een voorbeeld: van de respondenten die de enquête van EventBranche.nl over personeelstekort heeft ingevuld, geeft 95 procent aan te maken te hebben met een personeelstekort, zij het door een gebrek aan handjes, een gebrek aan expertise of zelfs beide. Heb je de enquête nog niet ingevuld? Je hebt nog tot 1 november.
De markt trekt weer stevig aan. Iedereen blij zou je denken. Dat is ten dele zo. Corona heeft een flinke wissel getrokken op de branche. Veel bedrijven hebben personeel moeten laten gaan. Nu de markt weer aantrekt, komen ze letterlijk handjes tekort, maar niet alleen handjes.
Gefundeerd geluid
EventBranche.nl wil een helder beeld krijgen van de uitdagingen waar de branche momenteel voor staat. 'We willen inzicht krijgen, zodat we een gefundeerd geluid over het personeelstekort kunnen laten horen richting Den Haag.' Sjoerd Weikamp, directeur van EventBranche.nl spreekt dagelijks vertegenwoordigers van zowel bureau's als opdrachtgevers. 'Overal hoor je hetzelfde geluid. Het is op dit moment misschien wel het gespreksonderwerp.'
Druk, druk, druk
De enquete is uitgezet onder de abonnees van EventBranche.nl. Ook via de diverse social kanalen van EventBranche.nl en EvenementOrganiseren.nl is om input gevraagd. 'Ondanks het feit dat iedereen het druk, druk, druk heeft, komen er dagelijks vele reacties binnen. Om een zo betrouwbaar mogelijk beeld te kunnen geven, roepen we iedereen op die de enquete nog niet heeft ingevuld, dit alsnog te doen.'
Omzetverlies
De tussenstand bevestigt het beeld dat de laatste maanden is ontstaan. Zoals gezegd ervaart 95 procent een personeelstekort, waarvan ruim 56,5% van de respondenten aangeeft een tekort aan zowel handjes als expertise te hebben.
Bij bijna 20% zorgt dit personeelstekort voor serieus verlies aan omzet. Dik 54% heeft te maken met gematigd omzetverlies. Meer dan de helft van de ondervraagden denkt dat de problemen niet zo maar zijn opgelost. Zij zien een langdurige periode vol personele uitdagingen.
Geluiden van respondenten
De beloning komt vaak naar voren als een van de oorzaken, waarom het moeilijk is om goed personeel aan te trekken. 'Het salaris van mensen die testen bij de GGD ligt al hoger dan de salarissen bij het bedrijf waar ik werk', luidt een reactie. 'Laten we er vooral van bewust zijn en opdrachtgevers ervan bewust maken dat onze dienstverlening waarde heeft en dat er normaal voor betaald moet worden.'
HELP MEE
Heb je de enquete nog niet ingevuld? Doe het dan voor 1 november. Het kost je slechts een paar minuten. Hoe meer mensen de enquete invullen hoe gefundeerder het geluid uit de branche richting Den Haag zal zijn. Dus laat je horen! Ga naar de enquete.